c S

Poslanci neenotni glede obdavčitve funkcionarjev v EU

25.03.2011 13:11 Ljubljana, 25. marca (STA) - Predlog novele zakona o dohodnini, s katero SDS predlaga enako obdavčitev slovenskih funkcionarjev v institucijah EU, kot velja za evropske poslance, je razdelil poslance. Opozicija predlog podpira, saj da bi morali biti vsi enako davčno obravnavani, koalicija pa sledi mnenju vlade, da bi bila novela v nasprotju s protokolom o privilegijih v EU.

Novela bi za vse funkcionarje in uslužbence institucij in finančnih organov EU, ki so tja napoteni na podlagi sklepa vlade oz. DZ, uvedla enako obdavčitev, kot sedaj velja za poslance Evropskega parlamenta.

Po sedanji ureditvi so funkcionarji oproščeni plačevanja dohodnine v Sloveniji, poslanci Evropskega parlamenta pa so dolžni napovedati in plačati razliko v dohodnini, če je davek, odmerjen od teh dohodkov na ravni EU, nižji kot dohodnina, odmerjena od teh dohodkov v Sloveniji.

V SDS so zakon predlagali, ker menijo, da bi morala biti obdavčitev enaka za omenjene funkcionarje in evropske poslance iz Slovenije, je dejal Rado Likar.

Finančni minister Franc Križanič je opozoril, da je davčna obravnava zaposlenih v evropskih institucijah določena s protokolom o privilegijih in imunitetah v EU, ki ga je sprejela tudi Slovenija in je mednarodna pogodba.

Po protokolu so uradniki dolžni plačati davek od dohodkov v evropski proračun in so oproščeni plačevanja nacionalnih davkov, je navedel minister in dodal, da protokol ne daje možnosti, da države članice njihov davčni status uredijo drugače.

Zato vlada meni, da bi bilo sprejetje novele "v nasprotju z mednarodnimi obveznostmi, ki jih je sprejela Slovenija", je dejal Križanič.

Obdavčitev evropskih poslancev je urejena drugače in državam omogoča, da njihovo obdavčitev uredi po nacionalni zakonodaji.

Koalicijske poslanske skupine so sledile mnenju vlade, da ne morejo sprejeti zakona, ki bi bil v nasprotju z mednarodnimi obveznostmi Slovenije, v opoziciji pa so podprli predlog SDS, saj da bi morala za vse veljati enaka pravila.

So pa v Zaresu in v opozicijskih strankah ter tudi nepovezani poslanci menili, da bi bilo treba prevzeti pobudo in predlagati spremembo protokola na ravni EU.

DZ bo o tem, ali je predlog novele primeren za nadaljnjo obravnavo, glasoval v torek.