c S

Na posvetu državnega sveta o izgradnji Teša 6

25.03.2011 13:09 Ljubljana, 25. marca (STA) - Na posvetu državnega sveta o izgradnji šestega bloka šoštanjske termoelektrane (Teš 6) so sodelujoči podali različna mnenja. Medtem ko državni svetnik in bivši direktor HSE Borut Meh projekt podpira, mu nasprotuje Vili Kovačič iz društva Davkoplačevalci se ne damo.

Kot je uvodoma na posvetu v Ljubljani poudaril predsednik DS Blaž Kavčič, sta politika in stroka pri Tešu 6 "razklani", medtem pa v Tešu že potekajo intenzivne priprave na rušenje dveh hladilnih stolpov in upravne zgradbe. Začetek podiranja je po njegovih navedbah predviden za 1. april.

Ko gre za tako pomembne in dolgoročne projekte, kot je Teš 6, je po njegovem mnenju jasno, da taki projekti terjajo "politično soglasje in pripravljenost na kolektivni napor za skupno dobro". "Nacionalno pomembni projekti ne morejo biti rezervat ozkih vplivnih in neposredno zainteresiranih skupin," je še poudaril Kavčič.

Po Kovačičevih pojasnilih v civilni iniciativi niso proti Tešu, saj je namreč Šoštanj kot energetska lokacija dragocen, so pa proti Tešu 6. Z izgradnjo šestega bloka bi namreč Slovenija po njegovi oceni dobila nekonkurenčno gospodarstvo.

Ob tem je spomnil, da je vlada naročila več študij o Tešu 6, med drugim tudi o obnovi četrtega in petega bloka. Medtem ko bi obnova teh blokov po pojasnilih HSE znašala 430 milijonov evrov, so izračuni iniciative pokazali, da je obnova možna tudi za osemkrat nižjo ceno, je še dejal Kovačič in poudaril, da od vlade zahtevajo, da za obnovo teh dveh blokov naroči alternativno študijo.

Meh je sicer znova poudaril, da je Teš 6 ekonomsko, ekološko in energetsko smislen ter utemeljen projekt. "V kriznem obdobju potrebujemo investicije za zagon gospodarstva," je poudaril in dodal, da je finančna konstrukcija za projekt zaprta, ravno tako je pravnomočno okoljevarstveno dovoljenje in gradbeno dovoljenje.

Spomnil je tudi, da je nedavna revizija zalog premoga in njegove kurilnosti v Premogovniku Velenje potrdila ugotovitve slovenskih strokovnjakov - da je premoga za čas obratovanja Teša 6 dovolj in da je tudi ustrezne kurilnosti.

"Projekt sprejema lokalno okolje, nasprotujejo pa mu okoljske organizacije iz Ljubljane," je še poudaril Meh in dodal, da je čas, da se posvetijo projektu, ki je že globoko v fazi izvajanja, in njegovemu transparentemu izvajanju. Meh, ki je sicer zaposlen v HSE, je poudaril še, da HSE zaradi Teša 6 ne bo ustavil naložb v vodno energijo.

Po pojasnilih profesorja na Strojni fakulteti v Ljubljani Mihe Sekavčnika stroka ni sposobna ponuditi boljše tehnologije, kot je predvidena za Teš 6. "Ne kupujemo zastarele tehnologije," je poudaril in ocenil, da je Teš 6 ekonomsko utemeljen, tehnološko dovršen, socialno dobrodošel projekt, ob soglasju lokalnega okolja pa omogoča razvoj gospodarstva in celotne družbe v državi.

"S tem objektom ne bomo dodatno povečali obremenjevanje okolja, ampak bodo nezaželene emisije močno padle," je še dejal Sekavčnik in se strinjal z Mehom, da je treba "v tej državi končno prisluhniti tudi stroki".

Dekan novomeške visoke šole za tehnologijo in sisteme Peter Novak je izrazil prepričanje, da bo premog po dogodkih na Japonskem, kjer so se po potresu in cunamiju pojavile težave v jedrski elektrarni Fukušima, pridobil na svoji veljavi. Odločitev za uporabo domačega premoga v sedanjih razmerah po njegovi oceni ni "tako neumna", če se pri tem upošteva možnost zajemanja CO 2 pri Tešu 6.