c S

Štihec zanika, da bi Horvata prijavil protikorupcijski komisiji

25.03.2011 11:46 Ljubljana, 25. marca (STA) - Murskosoboški župan Anton Štihec meni, da je namig Andreja Horvata, da naj bi ga protikorupcijski komisiji prijavil on, žaljiv do njega osebno in do funkcije župana, ki jo opravlja. Državni sekretar Andrej Horvat je namreč za časnik Delo dejal, da že ima slabo izkušnjo z županom Murske Sobote, zato domneva, da ga je prijavil on.

Štihca Horvatova domneva čudi tudi zato, ker je Horvat v medijih 15. decembra izjavil, da lahko vsak sum o korupciji najbolje ovrže tako, da sam poda prijavo na protikorupcijsko komisijo. Župan trdi tudi, da je o postopkih in aktivnostih v zvezi s Horvatom izvedel iz medijev.

Horvat je za Delo tudi povedal, da uradno še ne ve, česa je osumljen, ker ga komisija še ni povabila na pogovor. Iz gradiva, ki ga je prejel predsednik vlade, pa sklepa, da je osumljen klientelizma pri pridobivanju denarja prijateljem in političnim somišljenikom na treh javnih razpisih, skupaj vrednih 1,7 milijona evrov, ne pa tudi prejemanja podkupnine ali drugačnega finančnega okoriščanja.

Horvat ponavlja, da v teh treh javnih razpisih ni imel nobene možnosti neposrednega ali posrednega vpliva na odločitve komisije. Čeprav je vse prijave na razpise napisal sam, je te nato predal vladni službi za lokalno samoupravo, ki bi jih lahko zavrnila ali zahtevala popravek. Ob tem pa sta bila dva od treh razpisov mednarodna in tudi objavljena v evropskem uradnem listu, zato si Horvat ne more predstavljati, kako bi bil lahko razpis napisan na kožo vnaprej znanemu ponudniku iz Slovenije ali Pomurja.

Horvat zavrača sume, da je podjetju Pribinovina, ki ga vodi Horvatov vodja volilnega štaba za državnozborske volitve 2008 Goran Miloševič, pomagal pridobiti 100.000 evrov za izvajanje socialnega podjetništva v Pomurju. Horvat je sume označil kot smešne, saj ni bil izvoljen v državni zbor in si zato Miloševič ne zasluži plačila. Poleg tega takrat še ni vedel, da bo postal državni sekretar, odgovoren za državno pomoč Pomurju, je še povedal Horvat.

Horvat tudi zavrača sum, da uje sredstva pomagal pridobiti podjetju Frontal iz Murske Sobote, kjer je solastnik Kristjan Magdič, s katerim se Horvat po lastnih besedah sicer druži, ni pa bil član njegovega volilnega štaba.

Sume, da je Horvat lastnik deleža v domžalskem podjetju Oikos, ki je bilo tudi izbrano na razpisu, pa je Horvat označil kot debelo laž. Horvat predvideva, da je bil v tem primeru osumljen klientelizma zato, "ker v projektu sodeluje Pristop, s katerim je prek Frontala povezan Kristjan Magdič", je za Delo še povedal Horvat.