c S

MVK še vedno brez odločitve glede zamenjave Grimsa na čelu komisije v zadevi Patria

25.03.2011 10:16 Ljubljana, 25. marca (STA) - Mandatno-volilni komisiji tudi danes ni uspelo končati razprave o razrešitvi Branka Grimsa (SDS) z mesta predsednika parlamentarne preiskovalne komisije v zadevi Patria. Po širši razpravi predvsem poslancev SDS, katere namen je po mnenju koalicije zavlačevanje, je namreč večina članov izglasovala sklep, da točko prestavijo na eno od prihodnjih sej.

Mandatno-volilna komisija (MVK) se je namreč z omenjenim vprašanjem danes ukvarjala že tretjič, saj ji v prvih dveh poskusih zaradi začetka seje DZ ni uspelo odločati o predlogu, s katerim bi DZ Grimsa razrešil s funkcije predsednika preiskovalne komisije. Tudi danes je kazalo, da zaradi zelo široke razprave seje do začetka plenarnega zasedanja ne bodo zaključili.

Med razpravljavci so bili večinoma poslanci SDS, ki so jim v koaliciji očitali zavlačevanje. Po besedah Mirana Potrča (SD) gre za grobo zlorabo seje, saj poslanci SDS govorijo o vseh drugih temah. Da gre za scenarij zavlačevanja, je ocenil tudi predsednik komisije Bojan Kontič (SD). Da na seji ne bi "sedeli v nedogled", je predlagal proceduralni sklep, s katerim bi točko prestavili na eno od prihodnjih sej, kar je večina članov komisije tudi izglasovala.

Proti takšni odločitvi je nato protestiral Andrej Vizjak (SDS), ki je zavlačevanje očital koaliciji. Po njegovem mnenju bi morala mandatno-volilna komisija preiskovalno komisijo pozvati, naj nadaljuje z delom v enaki sestavi, o kadrovski spremembi pa naj se odloča, ko bo znana odločitev ustavnega sodišča.

Da je to nemogoče, je ocenil Potrč, ki je opozoril, da še vedno velja zakon o parlamentarni preiskavi, dokler ustavno sodišče ne odloči drugače. Tudi Kontič je ugotovil, da preiskava zaradi blokade ne more delovati, Grims pa ne more voditi omenjene preiskovalne komisije.

V razpravi pred odločanjem o proceduralnem sklepu so sicer poslanci SDS ponovili očitke, da za zamenjavo Grimsa na čelu preiskovalne komisije ni utemeljenih razlogov. Jože Tanko je ocenil, da je zahteva treh poslancev, ki so Grimsa določili za pričo, popolna zloraba zakona o parlamentarni preiskavi. Vse okoliščine, na podlagi katerih so zahtevali Grimsovo zaslišanje, so namreč znane že nekaj let, pravi Tanko in opozarja, da bi Grimsa lahko na pričanje povabila že prejšnja preiskovalna komisija pod vodstvom Milana M. Cvikla, pa tega ni storila.

Koaliciji je očital, da ne bo dopustila, da bi preiskovalna komisija začela z vsebinskim delom, njen edini cilj pa je po njegovem mnenju preusmerjanje pozornosti in manipulacija.

Tudi Ivan Grill (SDS) je prepričan, da je bil Grims za pričo poklican brez argumentov. Prepričan je, da koalicija poskuša preprečiti raziskovanje afere Patria in politične odgovornosti za ozadje te afere.

Dušan Kumer (SD) očitke, da se koalicija boji afere Patria, zavrača. Tega se po njegovem mnenju bojijo ravno v SDS, sicer bi dopustili, da bi komisija pod vodstvom Milana M. Cvikla opravila svoje delo do konca. "Tisti, ki ima slabo vest, veliko govori," je poslancem SDS še očital Kumer.