c S

DZ danes o noveli zakona o kmetijskih zemljiščih

25.03.2011 08:27 Ljubljana, 25. marca (STA) - Poslanci bodo danes opravili prvo branje predloga novele zakona o kmetijskih zemljiščih, s katerim želi vlada zagotoviti bolj učinkovito varstvo kmetijskih zemljišč. Obravnavali bodo tudi vladni predlog novele zakona o nepremičninskem posredovanju ter opozicijska predloga novel zakonov o dohodnini in davčnem postopku.

Novela zakona o kmetijskih zemljiščih naj bi med drugim zagotovila povečevanje obsega kmetijskih zemljišč za pridelavo hrane. Predlog opredeljuje trajna kmetijska zemljišča, ki so za proizvodnjo hrane v Sloveniji najbolj pomembna in bodo zato močno zaščitena. Predlog uvaja finančno nadomestilo zaradi spremembe namembnosti kmetijskega zemljišča, ki bi ga plačal investitor v postopku izdaje dovoljenja za gradnjo. S tem naj bi omogočili, da se "izgubljeno" kmetijsko zemljišče vzpostavi nekje drugje.

Poslanci bodo opravili tudi prvo branje predloga novele zakona o nepremičninskem posredovanju, ki bi vnesla nediskriminatorno možnost opravljanja teh storitev v Sloveniji nepremičninskim družbam iz držav EU, evropskega gospodarskega prostora in Švice. Novela med drugim predvideva odpravo omejitve višine posredniških provizij in trajanja posredniških pogodb.

Na mizah bosta tudi predloga novel zakonov o dohodnini in o davčnem postopku, ki ju predlaga SDS. S prvo bi za vse funkcionarje in uslužbence institucij EU, ki so napoteni na podlagi sklepa vlade oz. DZ, uvedli enako obdavčitev, kot velja za poslance Evropskega parlamenta.

Z drugo novelo želijo podjetnikom zmanjšati administrativno obremenitev, saj bi lahko svoje obveznosti iz naslova davkov in prispevkov z eno položnico nakazali na skupni račun, s katerega bi se vplačilo razporedilo na posamezne upravičence.