c S

Nato bo prevzel poveljstvo nad vojaško operacijo v Libiji

25.03.2011 08:22 Ankara, 24. marca (STA) - Turški zunanji minister Ahmed Davutoglu je danes po pogovorih z ameriškimi, francoskimi in britanskimi zavezniki sporočil, da bo Nato prevzel poveljstvo nad vojaško operacijo v Libiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Koalicija, ki se je oblikovala po pariškem sestanku, bo najkrajšem možnem času predala svojo misijo in celotno operacijo poverila Natu z enotno poveljniško strukturo," je novinarjem v Ankari po poročanju turške tiskovne agencije Anatolija, ki jo povzema nemška tiskovna agencija dpa, dejal Davutoglu.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP naj bi Nato po navedbah neimenovanega diplomata poveljstvo nad vojaško operacijo prevzel v ponedeljek ali torek.

Turčija, edina večinsko muslimanska članica zavezništva, je doslej ostro nasprotovala, da bi Nato prevzel poveljstvo nad vojaško operacijo v Libiji. Kot je danes dejal Davutoglu, so upoštevali turške zahteve in pomisleke, ostalih podrobnosti pa ni razkril.

Turški parlament je sicer prav danes soglašal s sodelovanjem turške mornarice pri nadzoru embarga na orožje za Libijo. Nato je v sredo v Bruslju sporočil, da naj bi Turčija sodelovala s štirimi fregatami, podmornico in pomožno ladjo.