c S

"Pošast iz Grbavice" se je na sodišču izrekel za nedolžnega

25.03.2011 08:19 Sarajevo, 24. marca (STA) - Nekdanji pripadnik paravojaških enot bosanskih Srbov Veselin Vlahović, ki si je prislužil vzdevek "pošast iz Grbavice", se je danes na sarajevskem sodišču izrekel za nedolžnega. Vlahović je obtožen usmrtitev, posilstev, zasužnjevanja, mučenja in ropanja Bošnjakov in Hrvatov v Sarajevu v letih 1992-1995, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Nisem kriv po nobeni točki obtožnice," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes pred sodiščem dejal 41-letni Vlahović, po rodu iz Črne gore, ki naj bi zločine nad Sarajevčani storil v treh sarajevskih četrtih, Grbavica, Kovačiči in Vraca. 26. avgusta lani ga je Španija izročila BiH. Sodni proces proti njemu naj bi se začel v 60 dneh.

Obtožnico proti "pošasti iz Grbavice", ki ima 56 točk, so potrdili februarja letos. Tožilstvo v BiH ocenjuje, da gre za eno od najobsežnejših obtožnic tožilstva BiH, ki se nanaša na vojne zločine, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Vlahović je bil rojen leta 1969 v Črni gori, ima črnogorsko državljanstvo, v preteklosti pa je bil že večkrat obsojen. V Španiji so ga aretirali pred letom dni, ko so ga osumili vrste ropov v španskem mestu Altea, kjer je živel.