c S

Mesić se je pritožil na sodbo v tožbi Jorasa

25.03.2011 08:17 Ljubljana, 24. marca (STA) - Bivši hrvaški predsednik Stipe Mesić se je pritožil na sodbo okrožnega sodišča v Kopru, da mora zaradi posega v dostojanstvo ter kršitve časti in dobrega imena Jošku Jorasu plačati odškodnino v višini 2000 evrov, so danes sporočili iz odvetniške pisarne Špele Mesesnel, ki zastopa bivšega hrvaškega predsednika.

Pri tem je Mesesnelova poudarila, da vztrajajo, da sodišče v Kopru za sojenje v tem predmetu ni pristojno. Menijo tudi, da tožba ni podprta z "odločilnimi dejstvi" in da torej "ne vsebuje materialnih predpostavk" za izdajo sodbe.

Joras je 11. novembra 2004 prek odvetnika Danijela Starmana na okrožnem sodišču v Kopru proti Mesiću vložil tožbo, v kateri je zaradi posega v dostojanstvo ter kršitve časti in dobrega imena zahteval plačilo odškodnine v višini nekdanjih pet milijonov tolarjev oziroma današnjih 20.864,63 evra.

Sodišče je nato presodilo, da mu mora Mesić plačati odškodnino v višini 2000 evrov.

Vzrok za tožbo so bile Mesićeve izjave iz avgusta 2004, ko je dejal, da je Joras "norček v funkciji nekoga drugega". Dejal je tudi, da je nedopustno, "da nekdo zapira ceste in prenaša del ozemlja v drugo državo". Če želi Joras "živeti v drugi državi", pa ga je pozval, "naj proda svojo hišo in jo kupi tam, kjer želi živeti".

To je takrat še hrvaški predsednik dejal, potem ko je Joras, ki živi na spornem delu meje ob Dragonji, s tramovi protestno oviral promet na mostu čez reko, ker mu hrvaški cariniki niso dovolili s tovornjakom na dom prepeljati gradbenega lesa. Proti njegovim trem kolegom, ki so mu nato pomagali pri nošenju lesa, so sprožili postopek, les pa zasegli.