c S

Slovenijo skrbi stopnjevanje napetosti na Bližnjem vzhodu

24.03.2011 12:58 Ljubljana, 24. marca (STA) - Zunanje ministrstvo je danes izrazilo veliko zaskrbljenost zaradi ponovnega stopnjevanja napetosti in vojaških akcij na meji med Izraelom in Gazo, katerih posledica so bile številne žrtve. Strani je pozvalo, naj se vzdržita nasilja ter obnovita politični dialog in napore za dosego sporazuma, ki bo omogočil trajen mir in mirno sobivanje.

Ministrstvo je v sporočilu na spletni strani tudi izpostavilo, da so raketni in minometni napadi na naseljena območja popolnoma nesprejemljivi.

Najostreje je obsodilo tudi sredin napad na civiliste v Jeruzalemu. Dejstvo, da se je eksplozija zgodila v bližini glavne avtobusne postaje, je po oceni ministrstva jasen dokaz, da je bil namen napada doseči čim večje število civilnih žrtev. Svojcem žrtve so izrekli iskreno sožalje, ranjenim pa želijo čimprejšnje okrevanje.

V zadnjih dneh znova poročajo o obstreljevanju izraelskega ozemlja z območja Gaze, kot tudi o izraelskih napadih na to območje pod nadzorom palestinskega gibanja Hamas.

V sredini eksploziji bombe v Jeruzalemu je umrla britanska turistka, ranjenih je bilo okoli 30 ljudi. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, izraelske oblasti pa krivijo palestinske skrajneže, ki so po torkovih izraelskih napadih na Gazo - ti so terjali osem življenj - napovedali maščevanje.