c S

Vlada danes tudi o noveli zakona o graditvi objektov

24.03.2011 07:55 Ljubljana, 24. marca (STA) - Vlada bo na današnji seji obravnavala predlog novele zakona o graditvi objektov, ki možnost gradnje v lastni režiji omejuje na gradnjo enostavnih in nezahtevnih objektov ter na izvedbo vzdrževalnih del. Vlada naj bi danes nadgradila tudi okvir pakta za evro s konkretnimi slovenskimi ukrepi.

Cilj novele zakona je omejiti možnost gradnje v lastni režiji in s tem zmanjšati možnosti za sivo ekonomijo, hkrati pa pomagati gradbeništvu pri njegovi sanaciji. Po sedaj veljavni zakonodaji je v lastni režiji mogoče graditi določene vrste stavb v največji uporabni površini 250 kvadratnih metrov, gasilske in planinske domove pa do 350 kvadratnih metrov.

Predlog novele zakona, za katerega je predviden skrajšani postopek, predvideva, da se gradnja v lastni režiji omeji na gradnjo enostavnih in nezahtevnih objektov ter na izvedbo vzdrževalnih del. Gradnja v lastni režiji naj bi bila po predlogu okoljskega ministrstva tako dovoljena do velikosti 30 kvadratnih metrov.

V predlogu novele je predvideno tudi, da pri gradnji v lastni režiji ne bi bilo treba zagotoviti gradbenega nadzora, saj gre za gradnjo manjše stopnje zahtevnosti, ki ne potrebuje posebnega nadzora.

Vlada naj bi danes nadgradila tudi okvir pakta za evro s konkretnimi slovenskimi ukrepi. Osnutek naj bi takoj po seji posredovala delodajalcem in sindikatom, ki bodo lahko na tej podlagi pripravili pripombe in svoje predloge, je po seji Ekonomsko socialnega sveta v sredo povedal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Miloš Pavlica.

Ukrepe naj bi socialni partnerji uskladili v dveh mesecih. Vlada jih bo nato poslala v Bruselj, predsedniki vlad držav članic območja evra pa bodo o paktu odločali junija.