c S

Varnostni svet ZN danes spet o Libiji

24.03.2011 07:55 New York/Ljubljana, 24. marca (STA) - Varnostni svet Združenih narodov bo danes znova razpravljal o situaciji v Libiji in uresničevanju resolucije o prepovedi letenja v Libiji, ki jo je sprejel pred tednom dni. O razmerah v Libiji bo razpravljala tudi slovenska vlada, ki naj bi, kot je nakazal premier Borut Pahor, pozvala VS ZN "k oblikovanju političnih ciljev".

VS ZN je prejšnji četrtek z resolucijo odobril uporabo "vseh potrebnih sredstev" za uveljavitev območja prepovedi letenja nad Libijo in za zaščito civilistov v državi. Koalicija voljnih je nato v soboto sprožila napad na sile Moamerja Gadafija, a je silovitost napadov, ki naj bi bili namenjeni predvsem uničevanju libijske zračne obrambe, naletela na močne kritike tako v arabskem svetu kot v stalnih članicah VS Rusiji in Kitajski.

Zasedanje VS ZN je sicer že v nedeljo zahteval Tripoli zaradi "francosko-ameriško-britanskega napada na Libijo, neodvisno državo in članico VS ZN". Libijski zunanji minister Musa Kusa je obtožil tudi VS ZN, da je tlakoval pot za "vojaški napad" na Libijo, koalicijske sile pa, da napadajo civilne cilje in s tem kršijo mednarodno pravo.

A VS ZN se je odločil, da bo o položaju v Libiji zasedal na podlagi resolucije VS ZN 1973, ki določa, da se teden dni po odobritvi operacije oceni razmere. Resolucijo je prejšnji četrtek podprlo deset članic, pet pa se jih je glasovanja vzdržalo, med njimi Rusija in Kitajska, ki pa nista uporabili pravice veta. Vzdržale so se tudi Nemčija, Brazilija in Indija.

O razmerah v Libiji bo po napovedih premiera Pahorja danes razpravljala tudi slovenska vlada. Kot je Pahor nakazal po torkovem srečanju z ruskim premierom Vladimirjem Putinom na Brdu pri Kranju, "bi bilo koristno, če bi VS ZN čim prej natančneje določil politične cilje mednarodne intervencije, s tem pa tudi okvir vojaškega posredovanja".

Zavzel se je še, da bi VS ZN ohranil doseženo soglasje v mednarodni skupnosti, da je bila vzpostavitev območja prepovedi letenja nad Libijo potrebna. Nikakor pa ne sme priti do vtisa v arabskem svetu, da je v Libiji posredoval Zahod na lastno roko, je opozoril Pahor.