c S

Nekdanji notranji minister v Egiptu obtožen umora protestnikov

24.03.2011 07:54 Kairo, 23. marca (STA) - Egiptovski državni tožilec je nekdanjega notranjega ministra Habiba al Adlija in še štiri visoke varnostne predstavnike danes obtožil umora in poskusa umora med nedavnimi protivladnimi protesti v Egiptu, ki so s položaja odnesli predsednika Hosnija Mubaraka. Obtoženi so, da so ukazali streljanje na protestnike.

Državni tožilec Abdel Magid Mahmud je Adlija in še štiri nekdanje šefe za varnost v Kairu in drugih egiptovskih mestih obtožil naklepnega umora protestnikov med demonstracijami, ki so izbruhnile 25. januarja v Kairu in drugod po Egiptu, je poročala egiptovska tiskovna agencija Mena. Adliju, ki je trenutno v zaporu, sodijo sicer tudi zaradi korupcije.

V protivladnih protestih, med katerimi je prišlo tudi do spopadov med varnostnimi silami in protestniki, je umrlo najmanj 384 ljudi, več kot 6000 pa je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obtožba proti Adliju in četverici je prvi tovrstni ukrep prehodne egiptovske vlade premiera Esama Šarafa, da zaradi smrti protestnikov pokliče na odgovornost nekdanje predstavnike režima.

Vlada premiera Šarafa je sicer danes sprejela zakon, ki omejuje pravico do stavk in protestov. Po novem zakonu bodo lahko udeležence protestov in stavk, ki povzročijo ustavitev dela v zasebnem in javnem sektorju, obsodili na eno leto zapora in denarno kazen 500.000 egiptovskih funtov (okoli 60.000 evrov), je poročala državna televizija. Zakon, ki ga mora potrditi še vrhovni vojaški svet, bo v veljavi, dokler bo v državi veljalo izredno stanje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nevladna organizacija Amnesty International (AI) pa je danes obsodila "šokantno" ravnanje z ženskami v Egiptu med množičnimi protesti. AI je opozorila, da je vojska med nasilnim zatrtjem protestov na kairskem trgu Tahrir pridržala 18 protestnic. Te so povedale, da so jih vojaki pretepali in mučili z elektrošoki, jih silili, da so se slekle in jih pri tem fotografirali, poleg tega pa so jih silili, da so se podvrgle preizkusu nedolžnosti, ter jim grozili z obtožbami zaradi prostitucije.

Organizacija je egiptovske oblasti opozorila, da je treba odgovorne za ta dejanja pripeljati pred roko pravice, ženske pa, ki so naznanile te zlorabe, zaščititi pred povračilnimi ukrepi, poroča AFP.