c S

DZ o ustanovitvi občine Ankaran po rednem postopku

24.03.2011 07:53 Ljubljana, 23. marca (STA) - Državni zbor bo o zakonu, s katerim bi ustanovili občino Ankaran, odločal po rednem postopku, so danes sklenili poslanke in poslanci. S tem so zavrnili odločitev kolegija predsednika DZ Pavla Gantarja, ki je sklenil, da se zakon obravnava po skrajšanem postopku.

Potem ko je bil postopek ustanavljanja občine Ankaran že dvakrat ustavljen na matičnem odboru, so vodje koalicijskih poslanskih skupin in SLS v začetka marca v proceduro znova vložili novelo zakona o ustanovitvi občin. Predlagali so, da se zakon obravnava po skrajšanem postopku, kar je kolegij predsednika DZ tudi potrdil.

A je skupina poslancev s prvopodpisanim Lukom Jurijem (SD) zahtevala, da o tej odločitvi kolegija glasuje še državni zbor. Če bi DZ namreč zakon obravnaval po rednem postopku, bi o njem lahko opravili splošno razpravo in ocenili, ali je sploh primeren za nadaljnjo obravnavo, ocenjuje Juri. Poleg tega po njegovem mnenju ne bi več moglo priti do zapletov na matičnem delovnem telesu in bi o zakonu lahko razpravljali na plenarni seji.

Takšnemu stališču je pritrdila večina poslank in poslancev, saj jih je za skrajšani postopek glasovalo 23, proti pa 48. Zakon bo DZ tako obravnaval po rednem postopku.