c S

Prijatelju in Thalerju tudi uradno prenehala mandata

24.03.2011 07:52 Ljubljana, 23. marca (STA) - Poslanke in poslanci DZ so se danes seznanili s prenehanjem mandatov poslanca SNS Srečka Prijatelja in evropskega poslanca Zorana Thalerja. Prijatelja bo v poslanskih klopeh predvidoma nadomestila podjetnica Sara Viler, Thalerja pa v Evropskem parlamentu Mojca Kleva.

Poslanke in poslanci so danes z 68 glasovi za in enim proti ugotovili, da je poslancu SNS Srečku Prijatelju prenehal mandat. Prijatelj je bil namreč zaradi izsiljevanja pravnomočno obsojen na štiri leta zaporne kazni, zakon o poslancih pa predvideva, da poslancu preneha mandat, če je obsojen na zaporno kazen, daljšo od šestih mesecev zapora.

Na poslanskem stolčku bo Prijatelja predvidoma nadomestila podjetnica Sara Viler. Po seznanitvi s Prijateljevim odstopom že tečejo postopki za imenovanje njegove naslednice. Če bodo ti dovolj hitri, je možno, da bo nova poslanka imenovana še na marčevski seji DZ, in sicer prihodnjo sredo.

Z odstopom Zorana Thalerja s funkcije poslanca v Evropskem parlamentu se je danes najprej seznanila parlamentarna mandatno-volilna komisija, popoldne pa še poslanci v celoti. Predsednik DZ Pavel Gantar lahko sedaj Državno volilno komisijo pozove, naj v treh dneh sporoči, kdo bo Thalerja nadomestil. Glede na izide volitev v Evropski parlament leta 2009 naj bi sicer Thalerjevo mesto zasedel Andrej Horvat, vendar bo v skladu z dogovorom v SD na poslanski stolček sedla Mojca Kleva.

Thaler je v ponedeljek odstopil z mesta evropskega poslanca (S&D) zaradi domnevne vpletenosti v korupcijsko afero, ki jo je razkril Sunday Times. Novinarji tednika so se predstavljali za lobiste ter nekaterim evropskim poslancem ponujali 100.000 evrov, če bi v Evropskem parlamentu predlagali določena dopolnila na predpise s področja bančništva. Thaler naj bi ponudbo po navedbah časnika sprejel, sam pa je to zanikal.