c S

V torek tretje branje predloga zakona o zaposlovanju in delu tujcev

24.03.2011 07:52 Ljubljana, 23. marca (STA) - Državni zbor je danes sklenil, da bo tretje branje predloga zakona o zaposlovanju in delu tujcev opravil v torek, 29. marca, po končanem glasovanju. Predlog zakona, ki ga je v parlamentarno proceduro vložila vlada, med drugim ureja področje delovnih dovoljenj in pravne varnosti delavcev migrantov.

Po pojasnilih ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika so predlagane spremembe potrebne predvsem zaradi izboljšanja zakona v smislu preprečevanja zlorab pri izdaji delovnih dovoljenj, zaradi zaščite trga dela, krepitve pravne varnosti delavcev migrantov, vzpostavitve pravne podlage za izdajo podzakonskega predpisa o nastanitvi tujcev in uskladitve zakona z zakonodajo EU.

Med poglavitnimi novostmi zakona so strožji pogoji za izdajo dovoljenja za delo za zastopnika gospodarske družbe. Novo ustanovljena gospodarska družba, ki bo za zastopnika imenovala tujca, bo za izdajo delovnega dovoljenja morala po novem izkazati lastništvo, ali najem poslovnih prostorov in naložbe v Sloveniji v višini 30.000 evrov.

Predlog zakona podaja tudi pravno podlago za izdajo podzakonskega akta oz. pravilnika o minimalnih bivalnih in higienskih standardih za tuje delavce. Zakon za okrepitev zaščite pravic tujcev, ki so zaposleni ali delajo v Sloveniji, prinaša lažje pogoje za pridobitev osebnega dovoljenja z veljavnostjo treh let.

Dodane so tudi nove kategorije tujcev, ki imajo prost dostop na slovenski trg dela - to so ožji družinski člani slovenskega državljana, tujci slovenskega rodu do tretjega kolena v ravni vrsti, tujci, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje in begunci ter tujci, ki imajo v drugi državi članici status rezidentov za daljši čas, po enem letu prebivanja v Sloveniji.

Predlog zakona na eni strani tujcem prinaša večjo zaščito in varnost, na drugi pa zaostritev pogojev za podaljšanje dovoljenja za zaposlitev. Ukinja tudi sezonsko delo v gostinstvu in turizmu ter gradbeništvu.

K predlogu zakona so koalicijske poslanske skupine vložile tri amandmaje, med drugim k 18. členu, h kateremu so na matičnem odboru na predlog SLS sprejeli dopolnilo, s katerim bi preprečili privilegiran položaj tujih delodajalcev. Ti bi namreč morali tako kot domači izkazovati, da so registrirani za neko dejavnost in da plačujejo davke in prispevke. To pa je bilo v nasprotju z evropsko zakonodajo, zato današnji amandma znova vrača člen v prvotno obliko. Poslanci so danes podprli vsa dopolnila.