c S

DZ sprejel novelo zakona o zemljiški knjigi

24.03.2011 07:56 Ljubljana, 23. marca (STA) - Državni zbor je s 54 glasovi za in 21 proti sprejel novelo zakona o zemljiški knjigi, ki jo je v parlamentarno proceduro vložila skupina 17 poslancev s prvopodpisanim Borutom Sajovicem (LDS).

Novela po Sajovičevih besedah nadgrajuje doslej sprejete rešitve, cilj pa je popolna informatizacija zemljiške knjige. Predlog novele med drugim poenostavlja in opredeljuje hitrejše postopke za državljane ob hkratnem povečanju pravne varnosti ter razbremenjuje sodišča na ravni tehničnih opravil.

Delo, ki so ga doslej opravljali zemljiškoknjižni referenti, bodo po novi ureditvi opravljali notarji, vlaganja zemljiškoknjižnih predlogov je v osnovi notarsko delo. To bodo lahko opravljali tudi fizične in pravne osebe v svojem imenu, odvetniki, gospodarske družbe, ki izpolnjujejo pogoje za opravljanje storitev v prometu z nepremičninami, državno in občinsko pravobranilstvo kot zastopnik predlagatelja in tudi fizične osebe.

Poslanska skupina SDS je sicer vložila tudi dva med seboj povezana amandmaja, ki se navezujeta na vlaganje zemljiškoknjižnih predlogov, a so poslanci dopolnili zavrnili.