c S

DZ podprl spremembe zakona o matični evidenci zavarovancev

24.03.2011 07:51 Ljubljana, 23. marca (STA) - Poslanke in poslanci DZ so danes s 75 glasovi za in brez glasu proti podprli spremembe zakona o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Predlog odpravlja krajevno pristojnost pri vlaganju prijav podatkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Poslanke in poslanci so o omenjenem predlogu sprememb zakona razpravljali na začetku današnje seje DZ. Poslanske skupine so spremembe enotno podprle.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak je pojasnila, da sprememba zakona zajema črtanje enega člena, ki zavezancem in organom, ki vodijo evidence, povzroča velike stroške. Ukinja se namreč krajevna pristojnost za podajanje prijav podatkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in tudi za vsa ostala tri zavarovanja, torej za starševsko varstvo, brezposelnost in zdravstveno zavarovanje.

Vlagatelji prijav bodo lahko po novem na enem mestu, ki ga bodo sami izbrali, vlagali vse prijave in spremembe, s tem pa se bo olajšalo njihovo poslovanje. Sprememba zakona je po mnenju vlade pomembna tako za državljane kot tudi poslovne in pravne subjekte, ker odpravlja administrativne ovire.