c S

Zaradi pakta za evro ne bo poseganja v plače javnih uslužbencev

23.03.2011 15:15 Ljubljana, 23. marca (STA) - Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je po seji Ekonomsko socialnega sveta (ESS) poudarila, da za dosego ciljev pakta za evro ne bo treba posegati v plačno politiko slovenskih javnih uslužbencev.

Kot je dejala, so z zahtevnim socialnim dialogom že dogovorili politiko plač v javnem sektorju za leti 2011 in 2012, ki ustreza zavezi, da bodo plače zaostajale za rastjo produktivnosti.

Analiza Urada za makroekonomske analize in razvoj kaže, da plača posameznika v javnem sektorju zaostaja za produktivnostjo, pravi ministrica Irma Pavlinič Krebs. Zato posebnih posegov v sistem plač v javnem sektorju ni predvidenih.

Bodo pa ministrstva nadaljevala z odpravljanjem administrativnih bremen v 3500 predpisih. "V tem delu bi morali razbremeniti gospodarstvo za najmanj 300 milijonov evrov stroškov, ki jim jih danes povzročamo z nepotrebnimi postopki, za katere že vemo, kateri so," je dejala ministrica za javno upravo po končani seji ESS, na kateri je premier Borut Pahor ukrepe v okviru pakta za evro predstavil socialnim partnerjem.

Prav tako je treba v javni upravi poskrbeti za racionalizacijo delovanja, kar pa ne bo poseglo v plačo posameznega javnega uslužbenca, zagotavlja ministrica.

O možnosti, da bi se plače javnih uslužbencev znižale, če pokojninska reforma ne bo sprejeta, pa niso govorili. Irma Pavlinič Krebs je dejala le, da se javnofinančna slika zelo spremeni, če katera od reform ne uspe.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Miloš Pavlica je na vprašanje novinarjev, kaj se dogaja s pokojninsko reformo oz. ali čakajo na referendum, odgovoril, da je zadeva zdaj v rokah sindikatov, če bodo morda oni ugotovili, ali so pogajanja še možna.

Medtem pa je predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič dejal, da bodo zahtevo za referendum proti pokojninski reformi vložili v mesecu aprilu. "Sedaj bomo začeli tudi organizirano zbirati podpise. To se bo zagotovo dogajalo naslednji teden. In potem bomo v skladu z zakonskim rokom določili datum, ko bomo vse te podpise vložili v DZ," je dejal Semolič in dodal, da od vlade glede pokojninske reforme na seji niso dobil nobenega novega sporočila.