c S

Kandidatka za podpredsednico vrhovnega sodišča Nina Betetto

23.03.2011 14:29 Ljubljana, 23. marca (STA) - Minister za pravosodje Aleš Zalar je danes v državni zbor posredoval predlog za imenovanje podpredsednice vrhovnega sodišča. Na to funkcijo za šestletni mandat predlaga vrhovno sodnico Nino Betetto, ki so jo podprli tudi člani obče seje vrhovnega sodišča ter Sodni svet, so sporočili s pravosodnega ministrstva.

Pravosodni minister je namreč ocenil, da Nina Betetto, ki je bila sicer edina kandidatka za to funkcijo, izpolnjuje vse formalne pogoje za imenovanje in je primerna kandidatka za opravljanje funkcije podpredsednice vrhovnega sodišča.

Kandidatko so predhodno podprli tudi člani obče seje vrhovnega sodišča ter Sodni svet. Kot je pri presoji primernosti kandidatke zapisal Sodni svet, so naloge, ki jih je kandidatka izpostavila kot prednostne, realne in uresničljive tudi v sedanji družbeno-ekonomski situaciji. Njene programske usmeritve sledijo jasni viziji, ki v ospredje postavlja doseganje dostojanstva sodnika kot potrebnega garanta uveljavitve prava in pravne države, hkrati pa obsegajo konkretne metode za udejanjane tega dolgoročnega cilja.

Nina Betetto je leta 1985 diplomirala na Pravni fakulteti v Ljubljani, leto pozneje pa še iz francoščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 1994 je pridobila naziv magistrica prava. Vrhovna sodnica je postala marca 2006, uveljavila pa se je tudi kot strokovnjakinja na področju alternativnega reševanja sporov in pri prizadevanjih za povečanje učinkovitosti sodnih postopkov tako v slovenskem kot evropskem prostoru, so sporočili s pravosodnega ministrstva.