c S

Socialni partnerji naj bi ukrepe iz pakta o evru uskladili v dveh mesecih

23.03.2011 14:27 Ljubljana, 23. marca (STA) - Potem ko je premier Borut Pahor na seji ESS predstavil ukrepe v okviru pakta za evro, so se socialni partnerji dogovorili, da vlada v četrtek oblikuje osnutek zavez in ga takoj posreduje v pregled sindikatom in delodajalcem. Ti bodo lahko nato pripravili pripombe in predloge. Usklajene ukrepe naj bi Slovenija v Bruselj posredovala do junija.

"To, kar je pomembno, je, da smo se danes dogovorili, da pospešimo dinamiko socialnega dogovarjanja glede teh dokumentov," je po seji Ekonomsko socialnega sveta (ESS) dejal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Miloš Pavlica. Vlada bo na četrtkovi seji po njegovih besedah nadgradila okvir pakta za evro s konkretnimi slovenskimi ukrepi.

Celovitejši projekt vseh reform (pokojninska in zdravstvena reforma, reforma javnega sektorja in davčnega sistema, povečanje konkurenčnosti gospodarstva, fleksibilnost trga dela in podobno), ki jih bo ocenila kot potrebne, bo takoj po seji posredovala socialnim partnerjem. "In potem bomo v nekem intenzivnem dialogu v naslednjih dveh mesecih prišli do tistih zadev, ki bodo doživele družbeni konsenz, da jih lahko izpeljemo v Sloveniji," je povedal Pavlica.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je dodala, da bodo dokument z usklajenimi ukrepi, namenjenimi okrepitvi slovenske konkurenčnosti in s tem tudi konkurenčnosti evrskega območja, nato posredovali v Bruselj. Predsedniki vlad držav članic območja evra bodo pakt sprejemali junija.

Socialni partnerji se bodo sicer po besedah Pavlice o nadaljnji dinamiki pogajanj glede posameznih ukrepov najverjetneje dogovorili že na naslednji seji ESS, ki bo v torek.

"Predsednik vlade nam je danes ponudil roko dialoga. Ta dialog pa bomo ocenili glede na rezultat, ki ga bo prinesel," je današnjo sejo komentiral predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič.

Hkrati je razložil, da so nekatere spremembe oz. predvidene zaveze iz pakta takšne, da bi lahko prizadele položaj ljudi. "Ne smemo gledati samo na položaj javnih financ, ampak tudi, kaj to prinaša ljudem," je poudaril.

ZSSS po njegovih besedah podpira cilj, da se v Sloveniji postavi mejo javnemu dolgu. Prav tako je naklonjen tudi cilju znižanja javnofinančnega primanjkljaja pod tri odstotke bruto domačega proizvoda. "Imamo pa resen pomislek, da je leto 2013 za dosego tega cilja realno. Kajti če bi šli tako hitro z zniževanjem proračunskega primanjkljaja, bi to zagotovo prizadelo mnoge socialne pravice, torej pravice, ki se financirajo iz proračuna," je dejal.

Na drugi strani so sindikati proti odpravi indeksacije plač. To bi bila napaka, je menil Semolič, in dodal, da bi to pomenilo zamrznitev delavskih plač. Poleg tega so sindikati tudi proti uvedbi harmonizacije pokojninskih sistemov. "Kajti če to uvedemo, moramo biti dosledni in uvesti harmonizacjo plač v skladu s severnoevropskimi državami, harmonizacijo varstva pri delu, skrb za zdravje in še kaj," je zatrdil.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole je po seji izrazil pričakovanje, da bo dokument oz. osnutek ukrepov, ki jim ga bo v četrtek posredovala vlada, skladen z današnjo razpravo. Dodal je, da delodajalci sicer pričakujejo sprejetje takšnih ukrepov v okviru pakta, ki bodo spodbudili gospodarstvo oz. njegovo konkurenčnost.

Z ukrepi naj bi Slovenija izpolnila svoj del zavez iz pakta za evro, ki so ga voditelji držav v območju evra sprejeli 11. marca in ki zasleduje štiri temeljne cilje: spodbujanje konkurenčnosti, spodbujanje zaposlenosti, nadaljnji prispevek k vzdržnosti javnih financ in krepitev finančne stabilnosti, "pozornost" pa namenja tudi usklajevanju davčnih politik.