c S

SD in ZSSS drug na drugega z očitki o širjenju demagogije v kampanji o malem delu

23.03.2011 14:27 Ljubljana, 23. marca (STA) - SD je danes vnovič zavrnil argumente, "neresnice in zavajanja" nasprotnikov malega dela, ki po njihovem s primerjanjem malega dela v Nemčiji z našim zakonom širijo le demagogijo. Sindikati so nad očitki začudeni, saj je po njihovem "demagogija" ZSSS podprta s podatki, "demagogija" političnih nosilcev zakona pa s pavšalnimi argumenti.

V največji koalicijski stranki SD so prepričani, da vse skupine, ki bodo malo delo lahko opravljale, z zakonom le pridobivajo. Največ pa zato, ker malo delo študentom v primerjavi s študentskim delom prinaša več pravic, je na današnji novinarski konferenci na sedežu SD zatrdil poslanec Dejan Levanič.

Po njegovih besedah trditve nasprotnikov malega dela ne držijo. Študenti in sindikati so si s svojimi argumenti tudi protislovni; medtem ko študenti izpostavljajo previsoke omejitve malega dela sindikati opozarjajo pred zlorabami in pred nevarnostjo izrinjanja rednega zaposlovanja na račun malega dela.

S primerjanjem malega dela v Nemčiji z našim zakonom pa širijo demagogijo, pravi Levanič. V Nemčiji namreč ni omejitev malega dela, v nasprotju z našim zakonom pa ga lahko opravljajo vsi.

Poslanka Majda Potrata meni, da je v vseh razpravah mogoče razbrati osnovno nerazumevanje tega, kaj zakon prinaša. Malo delo pomeni le dodatno možnost zaslužka za osebe, ki že imajo urejen primarni status in iz tega uživajo določene pravice, Potrata odgovarja na očitke nasprotnikov, da mali delavci ne bodo uživali pravic delovnega razmerja.

Predsednica ženskega foruma SD Ljubica Zgonec Zorko se je odzvala na opozorila sindikatov, da bo malo delo škodovalo tudi položaju žensk. Toda po njenih besedah nas strah pred tem, katere pravice bi lahko ženske izgubile z malim delom, ne sme ohromiti do te mere, da ne bi nič naredili. Opozarja na manipulacijo ob izpostavljanju ženskih pravic.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so nad ravnanjem SD začudeni in tudi zaskrbljeni. Medtem ko je "demagogija" ZSSS podprta s podatki, citiranimi s strani mednarodnih raziskovalnih inštitucij, pa je po njihovih navedbah "demagogija političnih nosilcev promocije zakona o malem delu podprta z izrazito pavšalnimi in mestoma tudi žaljivimi argumenti".

Zadnji v vrsti teh "argumentov" je po mnenju ZSSS izjava Levaniča pred nekaj dnevi, da "verjame, da obstaja vezana trgovina med študentsko organizacijo in sindikati". "A je morda gospod Levanič sodil sindikate po lastni stranki in imel v mislih čudne posle nekaterih Pahorjevih ključnih strankarskih kadrov, kot sta Thaler in Horvat in strankino vezano trgovino z njunimi početji?" v sporočilu za javnost sprašuje izvršni sekretar ZSSS Pavle Vrhovec.

Zaskrbljeni zaradi očitkov SD pa so pri sindikatih zato, ker je po njihovem očitno, da se za takšnimi "argumenti" skriva nemoč pred dejstvi, ki jih izpostavljajo, te pa "se skuša diskreditirati z nizko politično govorico, ki ni tuja slovenskemu političnemu prostoru".

Na ZSSS poudarjajo, da je javna razprava o zakonu o malem delu preveč resna in pomembna, da bi se spustila na že tako nizko raven političnega diskreditiranja.