c S

V DZ seznanitveni sklep o prenehanju mandata Thalerju

23.03.2011 13:46 Ljubljana, 23. marca (STA) - Parlamentarna mandatno-volilna komisija (MVK) se je danes seznanila z odstopom Zorana Thalerja s funkcije poslanca v Evropskem parlamentu. Državnemu zboru predlaga seznanitveni sklep, po katerem na podlagi podane odstopne izjave Thalerju preneha mandat z današnjim dnem.

V razpravo sta se vključila poslanca SDS Jože Tanko in Branko Grims, ki sta opozorila, da funkcionarji v Sloveniji ob podobnih primerih ne ravnajo enako.

Tanko je namreč prepričan, da do odstopa ne bi prišlo, če ne bi šlo za Evropski parlament in če ne bi bilo ostrih obsodb vseh, ki v njem delujejo. Ko se podobne stvari zgodijo v "domačih logih" in gre za ravnanja slovenskih izvršnih, pa tudi nekaterih drugih funkcionarjev, se zadeve obravnavajo drugače, je poudaril.

Dodal je, da pri nas celo v primerih, ko je evidentno, da gre za kleintelistične posle in koruptivna dejanja, ni mogoče ničesar doseči niti z interpelacijo. Njegov poslanski kolega Branko Grims pa je med drugim opozoril, da ima slovenska vlada v svojih vrstah ministrico, za katero je znano, da je znancu "dala v izjemno ugoden najem neko nepremičnino in se javno govori o sumih problematičnega poslovanja v njeni ožji družini, pa v nobenem primeru ne razmišlja o odstopu".

Ko se bodo poslanci seznanili s Thalerjevim odstopom, bo predsednik DZ Pavel Gantar lahko pozval Državno volilno komisijo, naj v treh dneh sporoči, kdo ga bo nadomestil. Glede na izide volitev v Evropski parlament leta 2009 naj bi sicer Thalerjevo mesto zasedel Andrej Horvat, vendar bo v skladu z dogovorom v SD na poslanski stolček sedla Mojca Kleva.

Thaler je v ponedeljek odstopil z mesta evropskega poslanca (S&D) zaradi domnevne vpletenosti v korupcijsko afero, ki jo je razkril Sunday Times. Novinarji tednika so se predstavljali za lobiste ter nekaterim evropskim poslancem ponujali 100.000 evrov, če bi v Evropskem parlamentu predlagali določena dopolnila na predpise s področja bančništva.

Poleg Thalerja naj bi ponudbo sprejela avstrijski poslanec Ernst Strasser, ki je že odstopil z mesta evropskega poslanca, ter poslanec iz Romunije Adrian Severin, ki je izstopil iz skupine socialistov S&D, ni pa vrnil poslanskega mandata.

Thaler je pojasnil, da odstopa zato, da bi preiskava domnevne koruptivnosti, katere ga je obtožil Sunday Times, potekala neobremenjeno. S preiskovanjem suma koruptivnega dejanja se že ukvarjata NPU in protikorupcijska komisija.

Urednik Sunday Timesa Jonathan Calvert pa je za današnje Delo še potrdil, da je Thaler poskušal nagovoriti njihovo fiktivno rusko stranko, da bi investirala 1,5 milijona evrov v istrsko gostilno Istranovo. Thaler je namreč solastnik podjetja, ki ima v lasti Istranovo. Thaler pa je za Delo pojasnil, da je šlo za "za krasen preizkus, da vidim, kaj je s temi lobisti".