c S

Björkqvist potrdil, da je Karbi omenjal preiskave o poteh denarja iz Patrie

23.03.2011 13:45 Ljubljana, 23. marca (STA) - Glavni finski preiskovalec v zadevi Patria Kaj Erik Björkqvist naj bi novinarju Dela Dejanu Karbi večkrat potrdil, da gre preiskava tudi v smeri, ali je denar preko nekaj posrednikov končal v rokah državnih uslužbencev in ene od strank. Tako je bilo ob precej nejasnem prevodu razumeti iz zaslišanja Björkqvista preko videokonference na Finskem.

Björkqvist, ki je na sodišču v Helsinkih pričal v zvezi s tožbo SDS proti časopisni hiši Delo, je večkrat poudaril, da Karba z njim ni opravil intervjuja, temveč je prinesel nekatere dokumente, ki jih je sam pridobil. Citatov, ki so bili objavljeni v Delu, pa da ni izrekel. Slovenski mediji naj bi ga sicer že večkrat narobe citirali, je dejal.

Hkrati pa se Björkqvist med zaslišanjem, ki ga je prenašalo ljubljansko okrožno sodišče, ni spomnil, ali je Karbi dejal, da "imajo ogromno podatkov" o stekanju denarja v SDS. Prav tako se ni spomnil, ali je Karbi dejal, da je svoje navedbe pripravljen ponoviti. Je pa pojasnil, da se o podrobnostih nista pogovarjala.

Po njegovih besedah naj bi Karba celo dejal, da v zvezi s srečanjem na Finskem ne bo objavil članka, zato je potezo novinarja označil za nemoralno in neetično. Čeprav celotnega članka ni prebral, je Björkqvist prepričan, da citati v njem "niso tisto, kar je on rekel", zaradi česar je tudi zaprosil za popravek.

Karba naj bi se mu pozneje v telefonskem pogovoru tudi opravičil. Kljub temu, da je Björkqvist Karbo med omenjenim srečanjem, do katerega je prišlo novembra 2009 na Finskem, opozoril, da to ni intervju ali dajanje izjav, si je Karba delal zapiske, Björkqvist pa naj bi ga ob tem večkrat popravil. Še pred tem je opozoril, da Karba angleščine ne obvlada najbolje.

Novinar Dela naj bi sicer Björkqvista kontaktiral, da mu pokaže dokumentacijo, ki jo je sam pridobil, vendar je ni želel predati slovenski policiji, saj ji po besedah finskega preiskovalca ni zaupal dovolj. Karba je tako na Finsko prinesel podatke o brezplačnikih Ekspres in Slovenskih tednik in opozoril, da v omenjenih časopisih ni oglasov, zato "se mora financiranje dogajati na drugačen način".

Prav tako je Karba Björkqvista opozoril na prodajo podjetja brata Janeza Janše, Rajka Janše, v Luksemburg v začetku leta 2007. Vrednost podjetja naj bi bila nizka, kljub temu pa so v Luksemburgu zanj plačali 1,7 milijona evrov. Ker prodaja časovno sovpada s smermi preiskave v zadevi Patria, je Karba menil, da bi prodajo lahko povezali s korupcijo. Finci so te podatke posredovali tako avstrijski kot slovenski policiji, Björkqvist pa več ni želel pojasniti, saj se predkazenski postopek v zadevi Patria še ni končal.

Zagovornica stranke SDS Nina Zidar Klemenčič je po zaslišanju menila, da so besede finskega preiskovalca nedvomno pokazale, da Björkqvist ni izrekel niti eno od izjav, ki jih je Karba v članku uporabil kot citate. Zato gre po njenih besedah "za očitno še en medijski konstrukt, kar je zelo žalostno". Po njenem mnenju je Karba na Finsko odšel z "nekimi lastnimi interesi," zaradi česar bi ga v SDS lahko tudi ovadili zaradi krivega pričanja.