c S

Sindikati in delodajalci glede ukrepov iz pakta za evro poudarjajo nujnost soglasja

23.03.2011 13:08 Ljubljana, 23. marca (STA) - Predsednik vlade Borut Pahor na seji Ekonomsko socialnega sveta (ESS) predstavlja ukrepe v okviru pakta za evro, ki jih namerava Slovenija sprejeti za okrepitev lastne konkurenčnosti in s tem tudi konkurenčnosti evrskega območja. Tako sindikati kot delodajalci so pred sejo glede zavez iz pakta opozorili na nujnost soglasja.

Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Dušan Rebolj je pred sejo izrazil pričakovanje, da jih bo premier seznanil z razmišljanji in ukrepi vlade. Obenem upa, da se bodo dogovorili, "da je mogoče Slovenijo popeljati iz krize samo na podlagi dogovora s socialnimi partnerji in strankami". "Če ne bo širokega soglasja, ne pričakujem ugodnih rešitev,"je dodal.

Hkrati Rebolj pričakuje, da ukrepi ne bodo usmerjeni enoznačno oz. samo v krčenje pravic in plač ter v pokojnine, temveč da bodo uravnovešeni na vseh ravneh.

V zvezi s slovenskimi zavezami iz pakta za evro je dejal še, da so prioritete po njegovem mnenju umik bank iz podjetij, "pa ne na način, da pridejo drugi tajkuni"; znižanje obresti; prestrukturiranje kreditov, ker je gospodarstvo zdaj "abnormalno obremenjeno"; ukrepi glede razbremenitve stroškov dela ipd.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole je pred sejo povedal, da so zaveze iz pakta po mnenju delodajalcev potrebne, še bolj bistven pa je po njegovem mnenju način, kako jih implementirati oz. kako najti konsenz med socialnimi partnerji, "da bomo takšne reforme lahko izvedli". "Dozdajšnje reforme kažejo, da vlada tega ni znala ali ni zmogla," je opozoril.

Smole je dejal še, da ukrepi iz pakta za evro po njihovem mnenju niso sporni. "Če želimo ohraniti evro, bodo morale biti zaveze dosti bolj zavezujoče za vse članice EU, sicer bomo imeli take probleme, kot jih poznamo že iz preteklosti," je opozoril.

Poudaril je še, da ima vlada pri delodajalcih podporo, da pa morajo biti reforme takšne, "da bodo dejansko prinesle to, kar slovenskemu gospodarstvu manjka".

Z ukrepi naj bi Slovenija izpolnila svoj del zavez iz pakta za evro, ki so ga voditelji držav v območju evra sprejeli 11. marca in ki zasleduje štiri temeljne cilje: spodbujanje konkurenčnosti, spodbujanje zaposlenosti, nadaljnji prispevek k vzdržnosti javnih financ in krepitev finančne stabilnosti, "pozornost" pa namenja tudi usklajevanju davčnih politik.