c S

Thaler DZ obvestil o odstopu z mesta evropskega poslanca

23.03.2011 12:06 Ljubljana, 23. marca (STA) - Zoran Thaler je državni zbor danes obvestil, da odstopa z mesta evropskega poslanca. Potem ko so v DZ prejeli njegovo odstopno izjavo, se bo s Thalerjevim odstopom najprej seznanila mandatno-volilna komisija. Seja komisije je že sklicana za danes opoldne. Nato pa se bo moral z odstopom seznaniti še DZ.

Ko se bodo poslanci seznanili s Thalerjevim odstopom, bo predsednik DZ Pavel Gantar pozval Državno volilno komisijo, naj v treh dneh sporoči, kdo ga bo nadomestil. Glede na izide volitev v Evropski parlament leta 2009 naj bi sicer Thalerjevo mesto zasedel Andrej Horvat, vendar bo v skladu z dogovorom v SD na poslanski stolček sedla Mojca Kleva.

Thaler je v ponedeljek odstopil z mesta evropskega poslanca (S&D) zaradi domnevne vpletenosti v korupcijsko afero, ki jo je razkril Sunday Times. Novinarji tednika so se predstavljali za lobiste ter nekaterim evropskim poslancem ponujali 100.000 evrov, če bi v Evropskem parlamentu predlagali določena dopolnila s področja bančništva.

Poleg Thalerja naj bi ponudbo sprejela avstrijski poslanec Ernst Strasser, ki je že odstopil z mesta evropskega poslanca, ter poslanec iz Romunije Adrian Severin, ki je izstopil iz skupine socialistov S&D, ni pa vrnil poslanskega mandata.

Thaler je pojasnil, da odstopa zato, da bi preiskava domnevne koruptivnosti, katere ga je obtožil Sunday Times, potekala neobremenjeno. S preiskovanjem suma koruptivnega dejanja se že ukvarjata NPU in protikorupcijska komisija.

Časnik Delo pa danes razkriva nekatere nove podrobnosti v zvezi s primerom. Tako navaja trditve urednika Sunday Timesa Jonathana Calverta, da je Thaler poskušal nagovoriti njihovo fiktivno rusko stranko, da bi investirala 1,5 milijona evrov v Istranovo, gostilno s toskanskim pridihom v istrski vasici Padna. Thaler je namreč solastnik podjetja, ki ima v lasti Istranovo.

"Pri večerji je o tem naredil veliko animirano zgodbo in nam nato poslal e-pošto, ki da naj jo posredujemo tej ruski stranki," je za Delo povedal Calvert. Zagotovil je, da imajo vse posneto, Delu pa je posredoval tudi elektronsko sporočilo, v katerem je Thaler razložil vse o gostilni v Padni, napisal njeno vrednost in še, da se išče investitor.

"To s tem Rusom, to je bil krasen preizkus, da vidim, kaj je s temi lobisti. To njihovo motoviljenje je bilo zame dodaten dokaz, da je vse en ponaredek," pa je za današnje Delo pojasnil Thaler.