c S

Trichet: Evropa na pol poti pri protikriznih reformah

23.03.2011 13:04 Frankfurt, 23. marca (STA) - Evropa je približno na polovici poti, da doseže reforme finančnega trga, ki so potrebne, da se izognemo krizi, kakršni smo bili priča v zadnjih letih, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes povedal predsednik Evropske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet.

"Verjamem, da smo zdaj približno na pol poti skozi obsežne reforme, h katerim nas je pozvala kriza," je Trichet dejal na konferenci v Frankfurtu, nemški finančni prestolnici.

"Zastavili smo načrt za bolj stroga bančna pravila, ki zajemajo zahtevo po višjem kapitalu za primer izgub, boljšem kritju tveganj in omejitve za pretirane denarne vzvode," je še dejal.

Ob tem je dodal, da je potrebno zdaj poskrbeti za uveljavitev začrtanih reform in najti način, kako se spopasti s tveganji, ki jih prinašajo tako imenovane sistemsko pomembne finančne institucije.

Gre za največje banke in zavarovalnice, ki poslujejo čezmejno in katerih zlom bi lahko močno prizadel celoten finančni sistem.

Poleg tega bo potrebno več pozornosti nameniti manj reguliranim subjektom, kot so denimo skladi tveganega kapitala, je še dejal Trichet.

Hkrati je poudaril, da je najboljši način za odgovor na vprašanje, ali je finančni sistem v območju evra znova dobro delujoč, ta, da se pogleda, ali zagotavlja primerno financiranje realnemu gospodarstvu na stabilen in vzdržen način.