c S

Koalicija za razjasnitev očitkov o trgovini z orožjem, Gorenak ji očita sprenevedanje

23.03.2011 13:09 Ljubljana, 23. marca (STA) - Člani parlamentarnega odbora za notranjo politiko so danes na zahtevo koalicije razpravljali o zahtevi za umik stopnje zaupnosti z dokumentov, povezanih z očitki o trgovini z orožjem v začetku 90-ih. Predlagatelji menijo, da so se prav v trgovini z orožjem pojavili prvi tajkuni, v opoziciji pa koalicijskim poslancem očitajo sprenevedanje.

Vodje koalicijskih poslanskih skupin SD, Zares, DeSUS in LDS so sklic nujne seje odbora zahtevali potem, ko se je v medijih pojavilo več zapisov o domnevni vpletenosti slovenskih političnih funkcionarjev v trgovino z orožjem od osamosvojitve Slovenije naprej.

Dušan Kumer (SD) je uvodoma v imenu predlagateljev pojasnil, da je namen seje ta, da se razjasnijo ponavljajoči se očitki o trgovini z orožjem in o vpletenosti vidnih slovenskih političnih funkcionarjev vanjo. Po njegovih besedah je očitno, da so se prvi tajkuni pojavili prav v nelegalni trgovini z orožjem.

Poslanec SD sicer pozdravlja poziv predsednika SDS Janeza Janše po umiku oznake zaupnosti s Poročila o prometu in tranzitu orožja, ki je bilo leta 1993 narejeno na zahtevo predsednika takratne vlade Janeza Drnovška, a v koaliciji menijo, da je treba odpreti tudi druga gradiva, povezana s tem.

Večino časa v nadaljevanju seje odbora so razpravljali opozicijski člani komisije. Tako je v imenu SDS z več kot enournim nagovorom nastopil predsednik odbora Vinko Gorenak. Uvodoma je opozoril, da koalicija za razkritje ne potrebuje sklepa odbora. O dokumentaciji na ministrstvu za obrambo odloča ministrica Ljubica Jelušič, o dokumentaciji v DZ predsednik DZ Pavel Gantar, oba pa sta člana koalicije, je poudaril Gorenak.

Koalicijski poslanci po njegovem mnenju ne mislijo resno z zahtevo po umiku stopnje tajnosti. Za to so imeli posamezni ministri za obrambo iz vrst koalicije priložnost že 16 let, je dejal. Gorenak se je sam zavzel za to, naj koalicija že čez pol ure umakne stopnje tajnosti in naj jih da tudi novinarjem. Vendar pa dvomi, da se bo to zgodilo, saj je ministrica Jelušičeva pred časom dejala, da bodo ti dokumenti še dolgo časa ostali tajni.

Nato je opisal svoj ogled na dogajanje v zvezi s trgovino z orožjem. Med drugim je pojasnil, da bilo tedaj povsem normalno, da se je denar prenašal v kovčkih, saj se drugače zaradi embarga niti ni mogel. Kdor trdi drugače, se po Gorenakovem mnenju spreneveda. "Tako v primeru Republike Slovenije in njenega oboroževanja za potrebe osamosvojitve, kot tudi v primeru pomoči Hrvaški in BiH ta dokumentacija obstaja in upam, da bo v najkrajšem času dostopna javnosti," je poudaril.

Po prepričanju predsednika odbora glede trgovine z orožjem danes ni nič novega, ampak volitve se bližajo, podpora vladi pa je na zgodovinsko nizki ravni, je pojasnil Gorenak. Koaliciji ne verjame, da bo umaknila oznako tajnosti, saj bi se v tem primeru porušila "vaša hišica iz kart". Ob tem pa je predlagal dodatne sklepe, večinoma povezane z umikom stopenj tajnosti z magnetogramov sestankov nekdanjega predsednika predsedstva Milana Kučana v času osamosvajanja.

V nadaljevanju je spregovoril poslanec SNS Silven Majhenič, ki je povedal, da se je njihova stranka že pred leti zavzemala za razjasnjenje trgovine z orožjem. Majhenič meni, da je skrajni čas, da se razkrije čisto vse dokumente, povezane s tem. "Dovolj je namreč pogrevanja dogodkov iz preteklosti, medtem ko država drvi v gospodarski propad in od nje ostajajo samo ruševine," je povedal poslanec SNS.

Tudi poslanec SDS Jožef Jerovšek se je zavzel, da bi končno že odstranili oznake zaupno s te dokumentacije, "pa boste videli kakšno razočaranje bo v Sloveniji". Kot je poudaril, namreč ti dokumenti ne bodo razkrili ničesar novega.

Sejo odbora je nato Gorenak zaradi bližajoče se plenarne seje DZ prekinil. Napovedal je, da bo njeno nadaljevanje sklical takoj, ko bo to mogoče, in v prostorih, kjer bo mogoč televizijski prenos, da bi svoja stališča podrobneje predstavili še koalicijski člani odbora.