c S

Tarče mednarodnih sil vojaške točke v Tripoliju

23.03.2011 13:03 Tripoli, 23. marca (STA) - Mednarodne sile za uveljavitev resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov o prepovedi zračnega prometa nad Libijo so danes napadle dve vojaški točki na vzhodu Tripolija, po navedbah prič pa se je libijska protiletalska obramba odzvala na napade. V obstreljevanju naj bi življenje izgubilo tudi nekaj civilistov, navajajo priče.

Zahodne sile naj bi zadele položaje protiletalske obrambe v predelu Ain Zara ter vojaško zemljišče v četrti Al Usta Milad. V bližini slednjega naj bi bila zadeta tudi družinska hiša, več prebivalcev naj bi pri tem umrlo, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal eden izmed očividcev.

O žrtvah zdravniški viri poročajo tudi iz mesta Misrata, kjer je v napadu sil libijskega voditelja Moamerja Gadafija v minuli noči umrlo 17 ljudi. Še 23 jih je bilo v spopadih v tretjem največjem mestu v državi ranjenih, je ob sklicevanju na upornike poročala arabska televizija Al Džazira.

Pristanišče v Misrati naj bi sicer še vedno nadzorovali uporniki, medtem ko so Gadafijeve sile že prevzele nadzor nad mestno bolnišnico - pred njo stojijo tanki, na strehi pa so ostrostrelci. Sile libijskega voditelja so poleg tega danes zadržale poskuse upornikov, da bi prodrli v mesto Adždabija, ki ga uporniki želijo ponovno zavzeti.

Spopadi med Gadafijevimi silami in uporniki se nadaljujejo kljub posredovanju zahodnih držav, katerih cilj je doseči uveljavitev resolucije VS ZN o prepovedi poletov nad Libijo z namenom zaščite civilistov. Na čelu posredovanja so trenutno Francija, Velika Britanija in ZDA, več članic zveze Nata pa si prizadeva, da bi nadzor prevzela 28-članska organizacije.

Nato prav danes v Bruslju razpravlja o priključitvi vojaškemu posredovanju, medtem ko se članice organizacije poskušajo zediniti glede predaje vodstva Natu. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, Francija temu nasprotuje, ob čemer opozarja, da bi s tem od posredovanja oddaljili arabske države.

V prizadevanjih za predajo nadzorna nad območjem prepovedi zračnega prometa nad Libijo je po drugi strani Washington v torek sporočil, da so se ZDA, Francija in Velika Britanija strinjale, da bi Nato moral igrati "ključno vlogo" v prihodnji strukturi poveljevanja.

Članice Nata so se sicer v torek dogovorile, da bodo mornariške sile zavezništva uveljavljale embargo na izvoz orožja v Libijo v skladu z resolucijo VS ZN.