c S

Odbor za notranjo politiko danes o razkritju dokumentov o orožju

23.03.2011 07:40 Ljubljana, 23. marca (STA) - Člani odbora DZ za notranjo politiko bodo na današnji seji na pobudo koalicije razpravljali o zahtevi za umik stopnje zaupnosti z vseh dokumentov, povezanih z očitki o trgovini z orožjem v začetku 90-ih. Koalicija pojasnjuje, da želi razjasniti očitke v zvezi s tem, predsednik odbora Vinko Gorenak pa trdi, da se koalicijski poslanci sprenevedajo.

Vodje koalicijskih poslanskih skupin SD, Zares, DeSUS in LDS so sklic nujne seje odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje zahtevali 9. marca, potem ko se je v medijih pojavilo več zapisov o domnevni vpletenosti slovenskih političnih funkcionarjev v trgovino z orožjem od osamosvojitve Slovenije naprej.

Na podlagi teh zapisov namreč predlagatelji sklepajo, da je pri tako imenovani trgovini z orožjem prišlo do oškodovanja državnega proračuna in do več različnih kaznivih dejanj. Pozdravljajo sicer poziv predsednika SDS Janeza Janše po umiku oznake zaupnosti s Poročila o prometu in tranzitu orožja, ki je bilo leta 1993 narejeno na zahtevo predsednika takratne vlade Janeza Drnovška, a menijo, da je treba odpreti tudi druga gradiva, povezana s tem.

Takšno stališče so na kolegiju pri premieru Borutu Pahorju 9. marca zavzeli tudi predsedniki koalicijskih strank, a se je Pahor odločil, da se bo pred dokončno odločitvijo posvetoval še z obrambno ministrico Ljubico Jelušič.

Medtem pa predsednik odbora za notranjo politiko Vinko Gorenak (SDS) opozarja, da so bili sumi v zvezi z domnevno trgovino z orožjem že večkrat ovrženi. Sejo je sklical kljub temu, da je zahteva za sklic po njegovi oceni neresna, "sprenevedanje koalicijskih poslancev ob tem pa neverjetno". Koalicijski poslanci namreč predlagajo, da odbor pozove Pahorja, Jelušičevo in predsednika DZ Pavla Gantarja k umiku stopnje tajnosti z dokumentacije.

Kot poudarja Gorenak, lahko predsednik vlade, ministrica za obrambo ali predsednik DZ umik stopnje tajnosti izvedejo kadarkoli in za to ne potrebujejo sklepa odbora. "Ob tem pa se koalicija spreneveda, saj je tak umik tajnosti že skoraj pred mesecem dni predlagal predsednik SDS Janez Janša," je v torkovem sporočilu za javnost zapisal Gorenak.