c S

V tožbi SDS proti Delu zaslišan finski preiskovalec Björkqvist

23.03.2011 07:35 Ljubljana, 23. marca (STA) - V tožbi SDS proti časopisni hiši Delo bo danes preko videokonference pričal glavni finski preiskovalec v zadevi Patria Kaj Erik Björkqvist. Björkqvist pred zaslišanjem za STA ni želel dajati pojasnil, niti o tem, ali je kot kriminalist zavezan k molčečnosti.

Finski kriminalist je namreč dejal, da nima komentarja. Njegovo zaslišanje je sicer zahtevalo ljubljansko okrožno sodišče, kjer poteka pravda, saj jih zanima vsebina pogovora med Björkqvistom in novinarjem Dela Dejanom Karbo.

Tožbo so pri SDS vložili prav zaradi domnevnih Björkqvistovih izjav Karbi, da se je po podatkih finskih preiskovalcev denar ob sklepanju posla s patriami stekel v SDS. Finski preiskovalec je to zanikal. Zatrdil je, da nimajo nobenih dokazov, da je denar iz Patrie končal v kateri koli stranki ali pri katerem koli članu stranke.

Današnjo obravnavo bo vodilo finsko sodišče, obravnav pa sedaj ni bilo nekaj tednov, saj je bilo treba vsa vprašanja za Björkqvista prevesti v finščino.

SDS se je sicer za tožbo odločil po tem, ko je Karba novembra 2009 objavil omenjene navedbe. V stranki zahtevajo 300.000 evrov odškodnine in javno opravičilo.