c S

Prijatelj od srede ne bo več poslanec, nova poslanka morda že prihodnji teden

23.03.2011 07:28 Ljubljana, 22. marca (STA) - Dan pred seznanitvijo državnega zbora, da je poslancu SNS Srečku Prijatelju prenehal mandat, je Prijatelj iz zapora poslal še eno pismo, tokrat ga je naslovil na predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo. Izpraznjeno poslansko mesto pa bi podjetnica Sara Viler lahko zasedla že prihodnji teden.

Državni zbor se bo namreč s prenehanjem Prijateljevega mandata seznanil v sredo, nato pa bodo stekli postopki imenovanja njegove naslednice. DZ bo tako pozval Državno volilno komisijo, naj v treh dneh sporoči, kdo bo poslanca nadomestil. Glede na izide parlamentarnih volitev leta 2008 bo v poslanske klopi sedla podjetnica Sara Viler. Če bodo postopki dovolj hitri, je mogoče, da bo nova poslanka imenovana še na marčevski seji DZ, in sicer prihodnjo sredo.

Prijatelj je v pismu Masleši pojasnil, da to, kar se dogaja v njegovem primeru "ni normalno za demokratično državo". Opozoril je, da je nezakonito priprt že več kot leto dni ter na podlagi policijskega konstrukta obsojen za dejanja, ki jih "dokazano nikoli ni storil". Obsodilna sodba po njegovem mnenju temelji na krivi ovadbi, obramba pa med sojenjem ni imela možnosti podajanja dokaznih predlogov, prav tako da so bili skoraj vsi predlogi za zaslišanje zavrnjeni, je še zapisal.

Hkrati je Prijatelj prepričan, da je za orožje, ki ga je hranil doma, dobil "nenormalno visoko kazen", plača in pravice iz delovnega razmerja pa da so se mu odvzele še pred pravnomočnostjo sodbe. V državnem zboru tudi ni imel možnosti, da bi pred odločanjem o svoji imuniteti poslancem povedal, "zakaj se ga sploh preganja", je še poudaril. Obenem naj bi mu bila onemogočena neposredna komunikacija z novinarji, zato je prepričan, da se je nad njim storilo javni linč.

Prijatelju torej, kot je napisal Masleši, ne preostane nič drugega, kot da še naprej išče pravno varstvo, najprej na vrhovnem sodišču, nato pa v tujini. Predsednika vrhovnega sodišča je obvestil tudi, da je o vseh postopkih zoper njega in domnevnih nepravilnostih v teh postopkih obvestil mednarodne institucije. Obvestilo je na iste institucije poslal tudi v zvezi z drugimi domnevnimi nepravilnostmi, na katere je opozarjal kot poslanec. Sedaj pripravlja še prijavo v zvezi z gospodarskim kriminalom, v katerega naj bi bili vpleteni državni organi.