c S

V Ljubljani formalno zaživel Slovensko-ruski poslovni svet

22.03.2011 14:31 Ljubljana, 22. marca (STA) - V Ljubljani so danes formalno ustanovili Slovensko-ruski poslovni svet, katerega namen je povezati slovenska podjetja, ki poslujejo z Rusijo in tudi tista, ki na tem trgu še iščejo svoje priložnosti. Poslovni svet, ustanovljen na dan obiska ruskega premiera Vladimirja Putina v Sloveniji, bo vodil direktor podjetja Riko Janez Škrabec.

Škrabec, ki je s podjetjem Riko že več kot 20 let prisoten na ruskem trgu, je bil na današnji ustanovni skupščini izvoljen za predsednika Slovensko-ruskega poslovnega sveta, sekretar sveta pa bo direktor Centra za konkurenčnost pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Aleš Cantarutti.

"Ruski pregovor pravi - več kot je kontaktov, več je tudi kontraktov. Mislim, da bomo lahko preko tega sveta tako na formalni kot tudi neformalni plati še bolj vplivali na tokove sodelovanja med Rusijo in Slovenijo," je ob robu skupščine za STA povedal Škrabec.

Podjetje Riko po Škrabčevih besedah tudi drugim podjetjem odpira vrata na ruski trg. Škrabec želi biti na tem trgu še aktivneje prisoten, zato je funkcijo predsednika poslovnega sveta z veseljem sprejel. "Upam, da bomo želi uspehe," je dejal na skupščini.

Skupščine sta se udeležila tudi ministrica za gospodarstvo Darja Radić in minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar. Ministrstvi po besedah Radićeve zelo dobro sodelujeta pri vseh aktivnostih za spodbujanje internacionalizacije slovenskega gospodarstva, pri čemer je kot primer navedla gospodarsko diplomacijo.

Radićeva je prepričana, da mora Slovenija, če želi rasti, tudi na dolgi rok širiti poslovanje na tuje trge. Rusija je zelo pomemben izvozni partner Slovenije, sodelovanje s to največjo državo na svetu pa je lahko primer dobre prakse pri prodoru slovenskih podjetij tudi na druge tuje trge.

Podporo Slovensko-ruskemu poslovnemu svetu je napovedal tudi Žbogar, ki je ob tem spomnil na program konkretnih projektov, za katere sta se državi dogovorili na februarskem zasedanju slovensko-ruske medvladne komisije za trgovinsko, gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje v Moskvi.

"To niso navadni projekti, to so projekti, v katerih je razvoj, v katerih so inovacije, in so neka nadgradnja gospodarskih odnosov med državama in osnova za bodoče sodelovanje," je dejal Žbogar in dodal, da bo lahko poslovni svet identificiral nove poslovne priložnosti za sodelovanje med državama.

Priložnosti se po besedah Radićeve kažejo na različnih področjih, med drugim na področju učinkovite rabe energije, farmacije, vrste industrijskih dejavnosti, kot je proizvodnja barv in lakov, informacijske in telekomunikacijske industrije ter gradbeništva.

"Na obisku v Rusiji novembra lani smo izrazili interes za pridobitev poslov na področju gradbeništva, predvsem smo računali na olimpijsko vas v Sočiju, tam vemo, da so strašna investicijska dela," je v izjavi za medije dejala ministrica.

Cilj Slovensko-ruskega poslovnega sveta je povezati slovenska podjetja, da bi lažje uspela na ruskem trgu, pa tudi krepitev medsebojnih kulturnih in znanstvenih vezi. Skupščina je zato izvršilni odbor zadolžila za pripravo programskih usmeritev poslovnega sveta.

Podobne aktivnosti tečejo tudi na ruski strani, saj bo predvidoma aprila ustanovljen Rusko-slovenski poslovni svet, oba sveta pa se bosta dopolnjevala v smiselno celoto. Rusko-slovenski poslovni svet bo vodil podpredsednik ruskega proizvajalca avtomobilov Avtovaz Edvard Vajno.

"Tudi z ruske strani gre za uglednega gospodarstvenika, ki bo vodil ta svet, zato pričakujem, da bo ta svet pritegnil pomembna ruska podjetja. Spričo tega mislim, da se bo sodelovanje okrepilo," je za STA dejal Škrabec. "Avtovaz je velika korporacija, veliko slovenskih podjetij z njimi že sodeluje. Avtomobilski grozd in podobna podjetja si bodo zagotovo še uspešneje utirala pot preko tega sveta," je dodal.