c S

Horvat se ne bo več ukvarjal s pomurskim zakonom

22.03.2011 14:29 Ljubljana, 22. marca (STA) - Andrej Horvat bo kot državni sekretar v kabinetu predsednika vlade opravljal naloge s področja regionalne politike, vendar do nadaljnjega ne v zvezi z izvajanjem zakona o razvojni podpori Pomurski regiji, so sporočili iz kabineta. Horvat je bil nad informacijo presenečen, saj je po njegovi vednosti umaknjen le od izvajanja programa Pomurje 2015.

Komisija za preprečevanje korupcije je predsedniku vlade Borutu Pahorju v ponedeljek namreč poslala dopis, v katerem mu predlagajo, naj preuči možnost začasne predodelitve nalog Andreja Horvata v okviru programa Pomurje 2015 na drugega funkcionarja in s tem njegovo izvzetje iz neposrednega vplivanja na odločitve povezane s tem projektom.

Pahor bo, kot so sporočili iz njegovega kabineta, priporočilo protikorupcijske komisije upošteval.

Kot je razvidno iz dopisa protikorupcijske komisije Pahorju, komisija sicer odgovornosti Horvata za morebitne nepravilnosti ne prejudicira, vendar pa njene dosedanje aktivnosti sum nasprotja interesov in nepravilnosti v tej zadevi krepijo.

Andrej Horvat je za STA potrdil, da se je davi s Pahorjem o tem pogovarjal, vendar je razumel, da bo umaknjen zgolj od sodelovanja pri izvajanju programa Pomurje 2015, ki je le eden od ukrepov tako imenovanega pomurskega zakona.

"Program Pomurje 2015 vsebuje pripravo razpisov in javnih naročil, ki jih izvaja Služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko. Jaz sem te razpise pripravljal, nisem pa sodeloval pri izvedbi razpisov in izboru izvajalcev. Kljub temu se tu pojavlja sum konflikta interesov, saj mi očitajo, da nekatere prijavitelje na razpis osebno poznam," pravi Horvat.

Ker je vloga državnega sekretarja neustrezno opredeljena tudi v enem od podzakonskih aktov, je ministrica za lokalno samoupravo Duša Trobec Bučan Horvatu 2. marca preklicala pooblastilo za vodenje projektne pisarne vlade v Pomurju.

Horvat pravi, da to razume, a da ga je vlada imenovala tudi za vodjo medresorske komisije za Pomurje in Pokolpje, kjer skrbi za koordinacijo različnih projektov, kot so denimo gradnja pomurskega vodovoda in podobno. "Če so me umaknili od izvajanja celotnega pomurskega zakona, pa je to čisto druga zgodba. V kabinet so me namreč prvenstveno povabili z namenom, da uspešno izpeljem zgodbo v Pomurju. Zato bo vlada morala premisliti tudi o tem, da me odstavi," pravi Horvat.

Dodaja, da je sicer nalog s področja regionalne politike veliko in da sam ne bo odstopil, dokler se preiskava protikorupcijske komisije ne konča in se stvari ne razčistijo. Dodaja, da je njegova vest čista, če se bo izkazalo, da se moti in da je ravnal nepravilno, pa bo prevzel vso odgovornost. Ob tem pa opozarja, da se preiskava vleče že predolgo in da ga komisija do danes še ni povabila niti na pogovor.

Do sedaj je komisija poleg informacij prijavitelja in pisnih pojasnil Horvata pridobila in proučila dodatno dokumentacijo, opravila razgovore z več osebami in aktivno sodelovala z drugimi organi, je še zapisano v dopisu komisije, pod katerega se je podpisal njen predsednik Goran Klemenčič.

Kot je znano, Andreju Horvatu, ki je do 2. marca vodil projektno pisarno vlade v Pomurju, očitajo klientelistično ravnanje pri izvajanju interventnega zakona za Pomurje.