c S

Nekdanji poveljnik specialcev obsojen zaradi zlorabe položaja

22.03.2011 10:06 Ljubljana, 22. marca (STA) - Nekdanji poveljnik specialne enote policije Srečko Felix Krope je bil obsojen na pogojno kazen šestih mesecev zapora zaradi zlorabe uradnega položaja, ko je posodil policijske šotore za zasebno zabavo nekdanjega svetovalca notranjega ministra Bojana Lunežnika. Ta pa bo zaradi premoženjske koristi moral plačati 1555 evrov, poročajo mediji.

Kropetu sicer ne bo treba v zapor, v kolikor v preizkusni dobi dveh let ne stori novega kaznivega dejanja, bo pa moral poravnati stroške kazenskega postopka, piše Dnevnik.

Trije uslužbenci Kropetove enote so julija 2007 postavili šotor, last notranjega ministrstva, za zasebno rojstnodnevno zabavo Lunežnika. Službeni šotor so na Lunežnikovem vikendu v okolici Maribora postavljali in podirali v službenem času ter ga pripeljali in odpeljali s službenim avtomobilom.

Predsednica sodnega senata, okrožna sodnica Dejana Fekonja, je pojasnila, da uporabo opreme specialne enote lahko odredi le poveljnik te enote. Krope je to po navedbah sodnice storil, čeprav je na sodišču zatrdil, da se ne počuti krivega, saj ni izdal nobenega ukaza. Zaslišani policisti pa so zagotavljali, da vse počnejo strogo po navodilih nadrejenih.

Sodba ni še pravnomočna. Krope, ki je zdaj vodja sektorja za policijska pooblastila in preventivo, je po razglasitvi sodbe že napovedal pritožbo na višje sodišče, so še zapisali v Dnevniku.