c S

Varnostni svet ZN v četrtek o Libiji

22.03.2011 10:11 New York, 21. marca (STA) - Varnostni svet Združenih narodov je na današnjem sestanku odločil, da bo o Libiji razpravljal v četrtek. Odločitev je sprejel na podlagi minuli četrtek sprejete resolucije o uvedbi prepovedi letov nad Libijo, ki določa oceno razmer teden dni po odobritvi operacije.

Članice VS ZN so danes za zaprtimi vrati preučile zahtevo Libije po sklicu izrednega zasedanja, ki jo je Tripoli na VS ZN naslovil v noči na nedeljo, potem ko so koalicijske sile v soboto začele izvajati operacijo prepovedi letov nad Libijo.

Libijski zunanji minister Musa Kusa je v pismu zahteval sklic izrednega zasedanja zaradi "francosko-ameriško-britanskega napada na Libijo, neodvisno državo in članico VS ZN". Varnostni svet je obtožil, da je tlakoval pot za "vojaški napad" na Libijo, koalicijske sile pa, da napadajo civilne cilje in s tem kršijo mednarodno pravo.

Po navedbah ameriške tiskovne agencije AP so članice VS ZN danes zavrnile zahtevo Libije po sklicu tega zasedanja, v četrtek pa naj bi jim teden dni po sprejemu resolucije o razmerah poročal generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, kot to določa v četrtek sprejeta resolucija.

Pred tem je sicer francoska tiskovna agencija AFP, ki je navedla neimenovanega diplomata pri ZN, poročala, da so se članice VS ZN dogovorile, da se bo VS ZN na izrednem zasedanju v četrtek sestal na zahtevo Libije. To je nato zanikala.

Koalicijske sile pod vodstvom ZDA so v soboto začele izvajati prepoved preletov nad Libijo na podlagi resolucije, ki jo je minuli četrtek sprejel VS ZN. Resolucija zahteva takojšnje premirje in popolno ustavitev nasilja ter dovoljuje "vse potrebne ukrepe" za uveljavitev prepovedi letov in zaščito civilnega prebivalstva, razen kopenskega vojaškega posredovanja.

Resolucijo št. 1973 je v 15-članskem VS ZN podprlo deset članic, pet pa se je glasovanja vzdržalo, med njimi Rusija in Kitajska, ki pa nista uporabili pravice veta. Vzdržale so se tudi Nemčija, Brazilija in Indija.