c S

Thaler odstopil z mesta evropskega poslanca, nasledila ga bo Mojca Kleva

22.03.2011 08:44 Ljubljana, 21. marca (STA) - Zoran Thaler je danes odstopil z mesta evropskega poslanca, na tem mestu pa ga bo po predlogu SD nadomestila Mojca Kleva. Thaler je pojasnil, da odstopa zato, da bi preiskava domnevne koruptivnosti, katere ga je obtožil Sunday Times, potekala neobremenjeno. S preiskovanjem suma koruptivnega dejanja se že ukvarjata NPU in protikorupcijska komisija.

Thaler je danes poudaril, da se postavlja vprašanje, od kod je poslanec Evropskega parlamenta tarča poskusov kompromitacije in ali je res vse dovoljeno, tudi manipulacija in tajno snemanje. Sam naj bi poskusil ugotoviti, kdo ga hoče kompromitirati, ne da bi želel pri tem storiti kar koli nezakonitega.

V nedeljo je Sunday Times poročal, da so se njihovi novinarji predstavljali za lobiste ter nekaterim evropskim poslancem ponujali 100.000 evrov, če bi v Evropskem parlamentu predlagali določena dopolnila s področja bančništva. Poleg Thalerja naj bi ponudbo sprejela tudi avstrijski poslanec Ernst Strasser, ki je že odstopil z mesta evropskega poslanca, in poslanec iz Romunije Adrian Severin.

Manja Toplak iz Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji je za STA pojasnila, da je omenjeni primer odstopa dveh poslancev prvi takšen primer, ko sta poslanca odstopila zaradi očitkov o korupciji.

Kolegij stranke SD je po besedah podpredsednika SD Mirana Potrča ugotovil, da je formalno za Thalerjem naslednji kandidat državni sekretar kabineta predsednika vlade Andrej Horvat, vendar ga je predsednik vlade Borut Pahor prosil, da še naprej opravlja funkcijo državnega sekretarja.

Thalerja bo tako nadomestila Mojca Kleva, ki je za STA dejala, da si želi, da bi Slovenija pridobila na mednarodnem ugledu, ki je sedaj nekoliko slabši. Upa, da bo Thaler uspel pojasniti dogajanje v zvezi z domnevnim prejemanjem podkupnin.

S preiskovanjem suma storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja s področja korupcije in nezakonitega posredovanja se že ukvarja Nacionalni preiskovalni urad. Slovenski kazenski zakonik namreč za državljana Slovenije velja, tudi če kaznivo dejanje stori v tujini. Komisija za preprečevanje korupcije je po razgovoru s Thalerjem sporočila, da je podan sum storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja s področja korupcije in nezakonitega posredovanja.

Predsednik Slovenskega združenja lobistov Mihael Cigler je pojasnil, da bi Thaler moral novinarje prijaviti takoj, ko je prišlo do ponudbe. V društvu Integriteta, Transparency International Slovenija, so v sporočilu za javnost obsodili domnevna neetična dejanja Thalerja in drugih evropskih poslancev.

Za vodje slovenskih poslanskih skupin je Zoran Thaler, ko je odstopil s položaja evropskega poslanca, ravnal pravilno. Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer odstop Thalerja pozdravlja in ga ocenjuje kot edino logično potezo. Za vodjo poslanske skupine LDS Boruta Sajovica pa je domnevno koruptivno ravnanje evropskega poslanca Zorana Thalerja nedopustno in nesprejemljivo.

Vodja poslanske skupine stranke Zares Franco Juri meni, da je bil Thalerjev odstop pričakovan. "Samo dogajanje oz. dogodek dokazuje, da bi bilo treba potegniti jasno ločnico med politiko in lobiranjem," je dejal. Predsednik DeSUS Karl Erjavec je povedal, da je Zoran Thaler ravnal pravilno, če se je znašel v zadevi, kjer je utemeljen sum korupcije.

Vodja poslanske skupine in prvak SNS Zmago Jelinčič je izrazil upanje, da bo Thalerjeva "zadeva procesuirana, da bo šel proces tako hitro, kot je šel pri Srečku Prijatelju in da bo tudi konec podoben". Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič je Thalerjev odstop ocenil kot "zelo junaško in korektno dejanje".

V zunajparlamentarni stranki SMS - Zeleni menijo, da je odločitev Zorana Thalerja za odstop s funkcije poslanca v Evropskem parlamentu edina pravilna. Tudi v Novi Sloveniji so prepričani, da je Thalerjev odstop edina logična posledica pričakujejo pa, da bodo vse pristojne sodne in preiskovalne institucije zakonito opravile svoje delo ter ustrezno ukrepale.

Da ni bila nikoli deležna tovrstnih ponudb, je v sporočilu zatrdila članica SDS, tudi evropska poslanka Romana Jordan Cizelj (EPP/SDS), ki je obenem obsodila "kakršno koli protizakonito ali neetično dejanje, kamor zagotovo sodi sprejemanje podkupnin". Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/Zares) ni želel komentirati obtožb na račun Thalerja ter njegovega odstopa.

Poslanec Milan Zver (EPP/SDS) je zapisal, da je treba dejanja vseh treh vpletenih poslancev "najodločneje obsoditi", saj po njegovem zmanjšujejo zaupanje ljudi v politiko. Tanja Fajon (S&D/SD) je sporočila, da spoštuje Thalerjevo odločitev o odstopu, sum o njegovi vpletenosti v afero pa jo je pretresel.

Veliko zaskrbljenost zaradi očitkov o korupciji so izrazile tudi politične skupine v Evropskem parlamentu. V največji skupini, Evropski ljudski stranki (EPP), menijo, da v Evropskem parlamentu ne bi smelo biti nobene tolerance do korupcije. Med evropskimi socialisti (S&D) so očitke označili za "izjemno resne", predsednik skupine Martin Schulz pa je zahteval pojasnila tako Thalerja kot Severina, ki prihajata iz njihovih vrst.

S poslanskim vprašanjem vladi in zunanjemu ministru Samuelu Žbogarju se je na Thalerjevo ravnanje odzval tudi poslanec SLS Franc Pukšič. Vlado med drugim sprašuje, ali podpira takšno ravnanje slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu.