c S

V kabinetu premiera prejeli obvestilo protikorupcijske komisije glede Horvata

22.03.2011 08:36 Ljubljana, 21. marca (STA) - V kabinetu premiera Boruta Pahorja so danes prejeli obvestilo protikorupcijske komisije v zvezi z preiskavo, povezano z državnim sekretarjem Andrejem Horvatom. Vsebine v kabinetu niso želeli razkriti, so pa za STA pojasnili, da obvestilo še ni dokončna ugotovitev. Komisija Horvata preiskuje zaradi suma, da je ravnal klientelistično in koruptivno.

Tudi v Komisiji za preprečevanje korupcije so za STA potrdili, da so predsedniku vlade na podlagi doslej zbranih podatkov posredovali mnenje. Kot pojasnjujejo, so tako želeli predsednika vlade obvestiti o možnostih "zmanjševanja tveganj v tej zadevi". Natančnejših informacij o vsebini postopka tudi v komisiji niso podali.

Horvata, državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Boruta Pahorja, protikorupcijska komisija preiskuje zaradi očitkov, da je kot vodja projektne pisarne v Pomurju pri razpisih ravnal klientelistično in koruptivno. Ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duša Trobec Bučan mu je sicer 2. marca preklicala pooblastilo za vodenje Projektne pisarne vlade v Pomurski regiji.

V službi vlade za lokalno samoupravo pojasnjujejo, da so 1. marca od Komisije za preprečevanje korupcije namreč prejeli poziv za posredovanje dodatne dokumentacije glede suma nasprotja interesov pri dodeljevanju sredstev Pomurski regiji v obdobju 2010-2015. Ugotovili so tudi, da so v navodilih za delovanje projektne pisarne, sprejetih decembra 2009, tudi določbe, ki neustrezno določajo pristojnosti te pisarne.

Državni sekretar Horvat je imel za vodenje pisarne pooblastilo nekdanjega ministra za lokalno samoupravo Henrika Gjerkeša, ki je bilo časovno omejeno do 31. decembra 2012, navajajo. Omenjeno pooblastilo je Trobec Bučanova začasno preklicala, "ne glede na preklic pa izvajanje zakona o razvojni podpori Pomurski regiji ni (bilo) moteno", zagotavljajo.

V skladu z omenjenim navodilom naloge pisarne namreč poleg vodje pisarne izvajajo tudi Projektna enota za Pomurje urada za lokalno samoupravo in regionalni razvoj v službi za lokalno samoupravo in Regionalna razvojna agencija Mura iz Murske Sobote, so navedli.

Ker je ministrica kot predstojnica dolžna poskrbeti za nemoten proces izvajanja zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010-2015, ki mora ne glede na dogajanje teči v skladu z načeli pravne države, so v službi 17. marca spremenili navodila za delovanje pisarne. Nadaljnje izvajanje zakona o razvojni podpori Pomurski regiji naj bi bilo glede na spremembe zagotovljeno tako, da bodo morebitni sumi nasprotja interesov pri izvajalcih zakona izključeni, so pojasnili v službi za lokalno samoupravo.

"V skladu z novimi navodili bo Horvat z jasnimi pristojnostmi in brez nepotrebnih časovnih in drugih omejitev lahko ponovno imenovan za vodjo projektne pisarne, vendar pri tem menimo, da morajo biti najprej razjasnjene okoliščine oz. postopki, ki tečejo pri Komisiji za preprečevanje korupcije," navajajo v službi. Začasno ima po njihovih navedbah pooblastilo za vodenje pisarne vodja Projektne enote za Pomurje Marjan Lešnik.

Javni razpis za sofinanciranje projektov socialnega podjetništva in naslednji javni razpis za spodbujanje začetnih investicij podjetij in ustvarjanja novih delovnih mest na območju izvajanja zakona o razvojni podpori Pomurski regiji za obdobje 2010-2015 pa bosta objavljena predvidoma v začetku aprila, še dodajajo v službi za lokalno samoupravo in regionalno politiko.