c S

Politične skupine v Evropskem parlamentu zelo zaskrbljene zaradi korupcijskih očitkov

22.03.2011 08:34 Ljubljana/Bruselj, 21. marca (STA) - Politične skupine v Evropskem parlamentu so danes izrazile veliko zaskrbljenost zaradi očitkov korupcije, v katerih so se znašli trije evropski poslanci, med njimi tudi Slovenec Zoran Thaler (SD/S&D). Thaler je danes odstopil, že v nedeljo je odstopil Avstrijec Ernst Strasser, poslanec iz Romunije Adrian Severin pa o odstopu ne razmišlja.

V največji skupini, Evropski ljudski stranki (EPP), so menili, da v evropskem parlamentu ne bi smelo biti nobene tolerance do korupcije. Predsednik skupine v Evropskem parlamentu Joseph Daul je ostro obsodil ravnanja vseh treh poslancev, ki naj bi sprejeli denar v zameno za vlaganje amandmajev. "Naši državljani morajo zaupati v svoje evropske poslance in nikakršnih nemoralnih ali neetičnih ravnanj se ne sme tolerirati," je poudaril Daul.

Med evropskimi socialisti (S&D) so očitke označili za "izjemno resne", predsednik skupine Martin Schulz pa je pozval k sestanku vseh 186 poslancev iz skupine. Zahteval je tudi pojasnila tako Thalerja kot Severina, ki prihajata iz njihovih vrst. Če se bodo očitki potrdili, bo sprejel "primerne in potrebne ukrepe".

"Osupel sem nad količino denarja, ki ga omenja članek. Mislim, da delo svetovalca ob uporabi javne podobe evropskega poslanca ni združljivo z vrednotami skupine socialistov in demokratov," je še zgroženo dejal Schulz v izjavi za javnost.

V Konfederalni skupini evropske združene levice - Zelene nordijske levice (GUE/NGL) pa so pozvali, da bi morali poslanci, ki jemljejo podkupnino, takoj odstopiti. Poslanec Dennis de Jong pa je pozval tudi k okrepitvi kodeksa obnašanja evropskih poslancev glede odnosov z lobisti.

Kot je dejal, so bili v skupini že večkrat kritični do "pretesnih stikov" poslancev s približno 15.000 lobisti in da lahko poslanci sprejemajo vsa darila kakršnihkoli vrednosti. "Ponovno bom predlagal, da parlament prepove poslancem sprejemanje daril v vrednosti nad 50 evrov," je še dejal de Jong.

Novinarji tednika Sunday Times so pred časom pod krinko lobistov več evropskim poslancem ponudili 100.000 evrov, če bi v Evropskem parlamentu predlagali določena dopolnila s področja bančništva. Strasser, Thaler in Severin naj bi po navedbah časnika ponudbo sprejeli.

Vsi trije očitke zavračajo, vseeno pa sta prva dva že odstopila, Severin pa o tem ne razmišlja. Prepričan je, da ni storil nič nezakonitega in zavrača "napačne obtožbe" o korupciji.