c S

Slovenski evropski poslanci kritični do sprejemanja plačil lobistov

21.03.2011 14:47 Ljubljana, 21. marca (STA) - Evropski poslanci iz Slovenije danes različno komentirajo obtožbe na račun Zorana Thalerja o prejemanju podkupnin. Romana Jordan Cizelj in Milan Zver sta obsodila sprejemanje podkupnin s strani lobistov, kot nedopustno je to označila tudi Tanja Fajon. Zatrdili so, da nihče med njimi ni bil nikoli deležen podobne ponudbe.

Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/Zares) ni želel komentirati obtožb na račun Thalerja, prav tako pa tudi ne Thalerjeve odločitve, da odstopa z mesta evropskega poslanca. Je pa poudaril, da ni bil sam nikdar deležen podobnih ponudb. "Jaz osebno striktno odklanjam vsak pogovor z lobistom, ki se najavi v zvezi z nekim problemom, ki je izven mojega delovnega področja," je za STA še dejal Vajgl.

Da ni bila nikoli deležna tovrstnih ponudb, je v sporočilu zatrdila tudi evropska poslanka Romana Jordan Cizelj (EPP/SDS), ki je obenem obsodila "kakršno koli protizakonito ali neetično dejanje, kamor zagotovo sodi sprejemanje podkupnin".

Še pred novico o Thalerjevem odstopu je v primeru dokazanih obtožb izrazila pričakovanje njegovega odstopa s položaja evropskega poslanca. Po Thalerjevemu odstopu pa je v odzivu dejala, da jo Thalerjev hiter odstop, glede na to, da je prepričan v svojo nedolžnost, preseneča. "Gotovo je ta odstop znak, da Thaler ne želi, da se v javnosti pere umazano perilo," je sporočila Jordan Cizljeva, ki pričakuje, da bodo "organi pregona kljub njegovemu odstopu ustrezno ukrepali do razjasnitve situacije".

Thalerjev odstop je še pred objavo pričakoval tudi poslanec Milan Zver (EPP/SDS). V sporočilu na svoji spletni strani je zapisal, da je treba dejanja vseh treh vpletenih poslancev "najodločneje obsoditi", saj po njegovem zmanjšujejo zaupanje ljudi v politiko.

"Menim, da smo evropski poslanci dovolj dobro plačani, da lahko brez posebnih honorarjev s strani lobistov ali drugih dodatnih zaslužkov dovolj dobro živimo in opravljamo svoje delo," je še dodal Zver. Sam podobnih ponudb lobistov ni bil deležen.

Thalerjeva kolegica iz vrst evropskih socialistov Tanja Fajon (S&D/SD) je sporočila, da spoštuje njegovo odločitev o odstopu, sum o njegovi vpletenosti v afero pa jo je pretresel. Obenem se je spričo resnih obtožb britanskega časnika zavzela za hitro neodvisno preiskavo, ki bi "privedla do jasnih in verodostojnih ugotovitev".

Tudi ona je zatrdila, da doslej še ni prejela "dvomljive ponudbe" s strani lobistov, je pa po njenem "kakršnokoli prejemanje plačil nedopustno in nemoralno".

Odziv Jelka Kacina(ALDE/LDS) in Lojzeta Peterleta (EPP/NSi) še pričakujemo.

S poslanskim vprašanjem vladi in zunanjemu ministru Samuelu Žbogarju se je na Thalerjevo ravnanje odzval tudi poslanec SLS Franc Pukšič. Vlado zato med drugim sprašuje, ali podpira takšno ravnanje slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu oz. ali je takšno ravnanje Thalerja "morda del aktualne zunanjepolitične strategije vlade".

Zanima ga tudi, ali takšno ravnanje škodi ugledu slovenske države v EU in svetu in kaj bo storila, da "sanira omajan ugled slovenske države v evropskih inštitucijah".

Thalerja so koruptivnosti obtožili novinarji britanskega tednika Sunday Times, ki so se izdajali za lobiste in nekaterim evropskim poslancem ponujali 100.000 evrov, če bi v Evropskem parlamentu predlagali določena dopolnila. Trije poslanci, med njimi Thaler, naj bi ponudbo sprejeli. Thaler, ki obtožbe zanika, je danes sporočil, da odstopa z mesta evropskega poslanca, da bi preiskava vseh dejstev in okoliščin "tega poskusa kompromitacije" potekala neobremenjeno in brez pritiskov.