c S

Sodišče potrdilo začetek stečaja v MTB

21.03.2011 14:44 Maribor, 21. marca (STA) - Okrožno sodišče v Mariboru je danes izdalo sklep o začetku stečajnega postopka v mariborskem gradbenem podjetju MTB, potem ko je pretekli torek uprava družbe vložila predlog za stečaj. Za stečajno upraviteljico je sodišče imenovalo Mileno Sisinger, upniki pa imajo zdaj tri mesece oz. najpozneje do 21. junija čas, da prijavijo svoje terjatve.

S tem se je tudi uradno začel stečajni postopek v podjetju, v katerem je okoli 120 zaposlenih zadnja dva tedna s stavko zaman skušalo izterjati poplačilo zaostalih obveznosti. Delavci MTB, podjetja, ki je bilo lani v prisilni poravnavi, tako niso dočakali januarske plače skupaj s poplačili posojil in stroški za prevoz na delo. Stavkajoči so sicer že ob začetku stavke napovedali, da od vodstva pričakujejo, da bo predlagalo stečaj, če podjetje ne bo nakazalo zahtevanih izplačil.

Direktor Viktor Lednik je to pretekli teden tudi storil, med vzroki, da podjetje ni zmoglo nadaljevati začrtane poti poslovanja, pa je omenil predvsem upad investicij za znane naročnike, neaktiviranje nadaljnje lastne gradnje zaradi bančnega krča in splošne posledice finančno-gospodarske krize, ki so v zadnjih letih prizadele Slovenijo.

"Žal nam v letošnjem februarju ni uspelo zagotoviti plač za zaposlene, kar je pogoj za normalno delovanje podjetja, zato smo se odločili, da sodišču predlagamo stečaj," je v izjavi za javnost zapisal direktor gradbenega podjetja, ki je sicer v večinski lasti Blaža Mlinariča, potem ko pogovori z bankami niso bili uspešni.

Delavci bodo zdaj morali počakati, da jim stečajna upraviteljica razdeli odpovedi pogodb delovnega razmerja, po 15-dnevnem pritožbenem roku pa se bodo lahko prijavili na zavodu za zaposlovanje. Bolj ali manj obubožani delavci, ki so pretekli teden prejemali prehranske pakete Karitasa, bodo na prvi denar tako morali počakati vsaj še do meseca maja.

S stečajem je dokončno propadel še eden od mariborskih gradbincev. Že konec januarja je bil stečaj uveden v družbi Stavbar Gradnje, kjer je delo izgubilo okoli 130 ljudi, konec februarja pa je enaka usoda doletela tudi CPM s 670 zaposlenimi. Da slika v mariborskem gospodarstvu ni rožnata niti v drugih panogah, pa je dokazal še začetek stečajnega postopka v Tovarni vozil Maribor, od koder se bo moralo na zavod za zaposlovanje prijaviti še okoli 140 ljudi.