c S

Thaler odstopil z mesta evropskega poslanca

21.03.2011 14:43 Ljubljana, 21. marca (STA) - Zoran Thaler je danes odstopil z mesta evropskega poslanca. Kot je sporočil na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, odstopa zato, da bi preiskava vseh dejstev in okoliščin "tega poskusa kompromitacije" potekala neobremenjeno in brez pritiskov. Še vedno pa vztraja, da je bilo njegovo ravnanje zakonito.

Thaler je pojasnil, da želi, da v skladu z njegovimi etičnimi standardi pride vsa resnica na dan ter da se pokaže, kdo je deloval nezakonito in kdo ne. Še pred tem je razložil, da je bil že zjutraj, na lastno pobudo, na sestanku pri komisiji za preprečevanje korupcije.

Članom komisije naj bi posredoval vse potrebne podatke in odgovarjal na vprašanja, saj želi, da preiskava, tako v Slovenji kot Bruslju, pokaže vsa dejstva. Zato je napovedal, da bo njegovo sodelovanje s komisijo tesno in transparentno.

Je pa ob tem poudaril, da se postavlja vprašanje, od kod je poslanec Evropskega parlamenta tarča poskusov kompromitacije in ali je res vse dovoljeno, tudi manipulacija in tajno snemanje. Sam naj bi poskusil ugotoviti, kdo ga hoče kompromitirati, ne da bi želel pri tem storiti kar koli nezakonitega. Razložil je, da se je prvi poskus zgodil novembra, drugi v začetku decembra.

Ob tem vztraja pri razliki med njegovim primerom in ostalima dvema evropskima poslancema, prav tako vpletenima v afero, saj da on ni "prestopil Rubikona zakonitosti" in ni prejemal denarja. In od preiskave pričakuje, da bo pokazala prav to, "zakaj pri njemu ni bilo tega, ker je bilo pri drugih dveh".

Pri Sunday Timesu seveda niso napisali, da ga niso uspeli potisniti v nezakonitost, je nadaljeval. V izjavi je tako namignil, da bi lahko razmišljal o odškodnini, saj je razložil, da so v Veliki Britaniji znani primeri upora proti takim metodam in tudi odškodnin. Sedaj se s tem nima časa ukvarjati, je dejal, a se bo, "ko bo zadihal." Po izjavi evropski poslanec v odstopu ni želel odgovarjati na vprašanja novinarjev.

V nedeljo je britanski tednik Sunday Times poročal, da so se njihovi novinarji predstavljali za lobiste ter nekaterim evropskim poslancem ponujali 100.000 evrov, če bi v Evropskem parlamentu predlagali določena dopolnila. Šlo naj bi za zakonodajo s področja bančništva. Trije poslanci naj bi ponudbo sprejeli. Med njimi naj bi bil tudi nekdanji slovenski zunanji minister Zoran Thaler ter avstrijski poslanec Ernst Strasser in poslanec iz Romunije Adrian Severin. Strasser je zaradi pritiskov javnosti odstopil, čeprav tudi on zanika krivdo za prejemanje podkupnine.

Thaler je diplomirani politolog smeri mednarodni odnosi. Na politično pot je stopil v mladih letih kot član Zveze socialistične mladine Slovenije. Leta 1990 je bil na prvih demokratičnih volitvah pri 28 letih izvoljen za poslanca, mandat pa je nadaljeval v letu 1992. Med letoma 1990 in 1993 je bil namestnik zunanjega ministra, med letoma 1993 in 1995 pa predsednik parlamentarnega odbora za mednarodne odnose. Leta 1995 je postal zunanji minister.

Leta 1996 je bil še tretjič izvoljen za poslanca, leto kasneje pa ponovno postal minister za zunanje zadeve. Nato so sledila leta podjetništva, ko je bil med drugim ustanovitelj Mednarodnega consultinga. Bil je tudi predsednik uprave Si.Mobila. Ko mu je leta 2006 potekel mandat, pa je kariero nadaljeval v okviru lastnega podjetja kot svetovalec mednarodnim vlagateljem. Leta 2006 je bil na listi SD poleg Tanje Fajon izvoljen za poslanca Evropskega parlamenta.