c S

Erjavec upa, da bodo zaključni govori potekali v navzočnosti javnosti

21.03.2011 14:40 Ljubljana, 21. marca (STA) - Nekdanji obrambni minister Karl Erjavec upa, da bodo zaključni govori v sojenju v zadevi Patria potekali v navzočnosti javnosti. Kot je poudaril po današnji obravnavi na ljubljanskem okrajnem sodišču, bodo novinarji tako lahko videli, kaj se je dogajalo na obravnavi, to pa je po njegovem mnenju "političen konstrukt".

Nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman in Erjavec, ki sta obtožena nevestnega dela v službi v postopku nakupa oklepnikov Patria, bosta pred ljubljansko okrajno sodišče verjetno stopila še dvakrat.

Gutmanov odvetnik Emil Zakonjšek je namreč po obravnavi povedal, da vse kaže, da se postopek približuje koncu. Danes so prebrali listinsko dokumentacijo, sodnik pa si je pridržal še odločitev o nekaterih predlogih tožilstva, ki je med drugim predlagalo ponovno zaslišanje ministrice za obrambo Ljubice Jelušič. Po mnenju Zakonjška bodo ti predlogi zavrnjeni, tako da bodo 30. marca predvidoma že zaključni govori. Razglasitev sodbe bo kasneje.

Kot je pojasnil Erjavec, bo sodba razglašena predvidoma 4. aprila. Pričakuje, da bo oproščen obtožb, in upa, da bodo zaključni govori potekali v navzočnosti javnosti. Kot je poudaril, gre za prvi proces v svobodni Sloveniji, ki poteka za zaprtimi vrati, pa pri tem ne gre za ščitenje interesov otrok ali mladoletnikov.

Kar se tiče Erjavca, je vseeno, ali bo ministrica Jelušičeva zaslišana še enkrat, "ni pa nobene potrebe". "Vse to gre bolj v smeri, kako zavlačevati postopek in kako prepričevati javnost, da gre za komplicirano zadevo, čeprav je povsem enostavna," je pojasnil. Kot je zatrdil, škoda ni bila nikoli niti povzročena niti dokazana.

Tožilstvo Erjavcu in Gutmanu očita nevestno delo v službi pri nakupu finskih oklepnikov, saj naj bi povzročila vsaj za 16,8 milijona evrov škode, zlasti z naročilom 25 neopremljenih osemkolesnih oklepnikov. Poleg tega jima tožilstvo očita, da sta od sprva načrtovanih 70 patrij, opremljenih s 30-milimetrskim topom, naročila le šest takšnih patrij. V obrambi očitke tožilstva ves čas zavračajo, saj škoda po njihovem mnenju ni nastala.