c S

Hrvaška bo aprila zaprla najmanj dve pogajalski poglavji z EU

21.03.2011 14:40 Zagreb, 21. marca (STA) - Hrvaška premierka Jadranka Kosor je danes v Zagrebu izjavila, da vlada v načrtovanih rokih izpolnjuje naloge za zapiranje poglavja 23 pravosodje in temeljne pravice v pogajanjih z EU. Po današnjem delovnem srečanju o izpolnjevanju meril v omenjenem poglavju je izrazila pričakovanje, da bo Hrvaška aprila zaprla še najmanj dve pogajalski poglavji.

Kosorjeva je povedala, da si vse hrvaške institucije dodatno prizadevajo, da bi uspešno zaprli tudi poglavje 23. Kot je dodala, so bile nekatere od nalog opravljene že pred načrtovanim časom. "Po vsem sodeč lahko resnično ujamemo vse roke," je izjavo Kosorjeve povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

Dodala je, da pogajanja napredujejo v vseh poglavjih ter da so izpolnjena vsa merila za zapiranje dveh poglavij. "Verjamemo, da smo izpolnili merila tudi za tretje poglavje o ribištvu. Sicer pa pričakujemo, da bomo prihodnji mesec zaprli najmanj dve poglavji," je še izjavila Kosorjeva.

Na Hrvaškem pričakujejo, da bodo aprila zaprli poglavji 11 kmetijstvo in razvoj podeželja ter 22 regionalna politika in koordinacija strukturnih inštrumentov.

Če namerava uradni Zagreb skleniti pogajanja z EU junija, kot je bilo načrtovano, je do takrat treba zapreti tudi pogajalska poglavja 13 ribištvo, 33 finance in proračun, 8 konkurenca in 23 pravosodje.

Na današnjem srečanju o pogajanjih v poglavju o pravosodju sta bila poleg predstavnikov vlade tudi glavni državni tožilec Mladen Bajić in predsednik vrhovnega sodišča Branko Hrvatin.