c S

Googlu zaradi Street Viewa v Franciji 100.000 evrov kazni

21.03.2011 12:46 Pariz, 21. marca (STA) - Francoski organ za varstvo podatkov CNIL je ameriški internetni družbi Google naložil plačilo 100.000 evrov kazni zaradi zbiranja osebnih podatkov pri svoji storitvi Street View, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja CNIL Yann Padova je po poročanju AFP za današnjo izdajo francoskega časnika Le Parisien dejal, da je to najvišja kazen, ki jo je organ naložil od leta 2004, odkar lahko ukrepa tudi z denarnimi kaznimi.

Google je s storitvijo Street View, ki je na voljo od leta 2007 in ki ponuja podrobne posnetke mestnih ulic, v Evropi sprožil polemike glede varovanja podatkov. Poleg zadržkov glede fotografiranja ulic je bilo sporno, da je družba zbrala tudi veliko nezavarovanih zasebnih podatkov, kot so gesla in e-poštni naslovi.

Google se je obvezal, da bo izbrisal vse zasebne podatke, je pa, kot je ugotovil CNIL, še vedno uporabljal podatke o tem, s katerih Wi-Fi točk so posamezniki dostopali do interneta. Takšno ravnanje predstavlja neupravičeno zbiranje podatkov po francoski zakonodaji in je podjetju omogočilo ekonomske koristi, je CNIL utemeljil kaznovanje družbe.