c S

Svetlik: V rokah imajo biser, ki ga ne bi smeli zavreči kot kup kamenja

21.03.2011 11:44 Ljubljana, 21. marca (STA) - Minister za delo Ivan Svetlik je za Delo komentiral odločitev ustavnega sodišča, da da zeleno luč referendumu o pokojninski reformi. Zdaj je socialna država v rokah državljanov, poudarja in dodaja: "V rokah imajo biser, ki ga ne bi smeli zavreči kot kup kamenja."

Po Svetlikovem mnenju ustavni sodniki s takšno utemeljitvijo vračajo žogico parlamentu in političnim strankam, češ, dajte, spremenite ustavo v tem smislu. Ob odločitvi, kakršna je, pa prepušča socialno državo državljanom. "Sedaj je socialna država v rokah državljanov in upam, da se tega zavedajo. V rokah imajo biser, ki ga ne bi smeli zavreči kot kup kamenja," je dejal Svetlik v pogovoru za Delo.

Takšna odločitev ustavnega sodišča je po njegovem mnenju precedens, ki pove, da tudi v še bolj kritičnih situacijah, kot je ta, ni mogoče pričakovati, da bi ustavno sodišče delovalo kot branik socialne države. "To je dodaten argument, da moramo vsi, stranke in država kot celota, razmisliti o spremembi ustavnega reda v tej točki," pravi.

Poudarja, da zahteva sindikatov po umiku reforme ne pride v poštev. "Lahko pa se še enkrat usedemo in se poskušamo argumentirano pogovoriti, zakaj je potrebna, sicer je zahteva sindikatov popolnoma nerealna," je dejal.

Glede sindikalne zahteve o izločitvi vladne pogajalske ekipe pa odgovarja: Zakaj ne bi oni zamenjali ekipe, ki je blokirala hitrejše dviganje starosti in pokojninske dobe že leta 2000 in ki je privolila v kompromis, po katerem pokojnine samo padajo? S tem so sami prispevali h krizi, iz katere iščemo izhod, je dejal.

Če pokojninske reforme ne uvedemo, nas čakajo varčevalni ukrepi, ki bodo precej ostrejši od sedanjih, svari minister in pojasnjuje, da to pomeni krčenje vsega, kar država prek svojih institucij namenja ljudem - od plač, pokojnin do socialnih transferjev.

"Torej, zdaj imamo možnost, da izvedemo pokojninsko reformo in ob tem zmerno varčujemo, druga možnost je, da reforme ne izpeljemo in gremo v še ostrejše varčevanje, tretja pa, da bomo delali oboje hkrati: še ostrejšo reformo in večje varčevanje," je dejal.