c S

Žbogar ne vidi povezave med operacijama v Libiji in Afganistanu

21.03.2011 11:41 Bruselj, 21. marca (STA) - Vodja slovenske diplomacije Samuel Žbogar je danes v Bruslju povedal, da ne vidi povezave med nesodelovanjem Slovenije v vojaški operaciji v Libiji in krepitvijo slovenske prisotnosti v Afganistanu. Sicer pa je menil, da je mesto EU pri odzivanju na razmere v Libiji predvsem v ukvarjanju s humanitarnimi problemi.

"Mislim, da smo že rekli, da vojaškega sodelovanja v Libiji ne vidimo, ne samo zato, ker nimamo letal, ampak tudi sicer, čeprav seveda podpiramo akcijo mednarodne skupnosti," je dejal minister v povezavi z možnostjo sodelovanja Slovenije pri vojaškem posredovanju mednarodne skupnosti v Libiji.

Ob tem je poudaril, da sam ne vidi povezave "med nesodelovanjem v Libiji in nujnostjo, da bi kje drugje okrepili svojo prisotnost". "Če kje, lahko okrepimo prisotnost kvečjemu na Balkanu, na Kosovu, kjer smo že zelo močno prisotni," je povedal. Na drugih območjih, na primer v Afganistanu, pa ne vidi te možnosti oziroma potrebe po tem. "Mislim, da povezave med eno in drugo operacijo ni," je še dejal.

Dogajanje v Libiji pa je minister komentiral z besedami, da libijski voditelj Moamer Gadafi "na žalost ni spoštoval pozivov dveh resolucij VS ZN, tako da mednarodni skupnosti ni preostalo drugega, kot da je posredovala".

Minister upa, da bo to posredovanje čim prej privedlo do situacije, ki bo omogočala mirno rešitev krize v Libiji. "Kajti na koncu bo potrebna mirna rešitev, seveda najprej umik Gadafija in potem dogovor med stranmi v Libiji o tem, kako naprej," je dejal.

"EU mora v tem kontekstu, ko akcija že poteka, najti neko svoje mesto. Mislim, da je njeno mesto predvsem v ukvarjanju s humanitarnimi problemi, s pripravljanjem na morebitno humanitarno krizo, z razmišljanjem o pomoči EU libijskim oblastem, potem ko se bo vzpostavila neka nova oblast, kar bo, upamo, čim prej," je še povedal minister.

Zunanji ministri bodo tako danes po njegovih besedah veliko razpravljali o tem, kaj lahko EU stori v prihodnosti, v tem trenutku pa se bodo verjetno omejili na humanitarno pomoč.