c S

Stanje v Fukušimi zaenkrat stabilno

21.03.2011 10:40 Tokio, 21. marca (STA) - Stanje v jedrski elektrarni Fukušima na Japonskem, ki je bila poškodovana v potresu, je stabilno. Vojska je zjutraj po lokalnem času začela z hlajenjem četrtega reaktorja, z vodo so hladili tudi tretji reaktor, kjer se je stopnja sevanja zmanjšala. V prvi, drugi, peti in šesti reaktor so napeljali elektriko, a napeljavo še preverjajo.

Gradbena podjetja iz Tokia pa so v Fukušimo poslala posebne črpalke, s katerimi bo mogoče zalivanje z višine 50 metrov, je za STA sporočil Boštjan Bertalanič iz Japonske.

Okolico elektrarne bodo počistili s tanki, da bi s tem omogočili lažje gibanje in delo gasilcev. Temperatura nad bazeni z rabljenim gorivom se je spustila pod 100 stopinj Celzija.

V okolici jedrske elektrarne so v vodi odkrili trikratno povečanje radioaktivnosti. Povišane vrednosti beležijo že od 17. marca, japonska vlada pa bo zato na območje poslala cisterne s pitno vodo. Japonski premier Naoto Kan pa je po poročanju časopisa Asahi zaradi poslabšanih vremenskih razmer odpovedal za danes načrtovani obisk prefekture Mijagi in Fukušima.

Kan je sicer predlagal oblikovanje krizne vlade, v kateri bi bile tudi vse glavne opozicijske stranke. Opoziciji ponuja tri resorje. Predlagal je tudi sprejetje posebnega zakona, ki bi omogočil povečanje števila vladnih svetovalcev.

Liberalnodemokratska stranka in stranka Nova Komeito pa sta sodelovanje zavrnili, saj bi vstop v vlado po njunem mnenju pomenil prevzemanje odgovornosti za dosedanje odzivanje vlade.

V Tokiu in okolici medtem pričakujejo, da se bodo trgovinske police počasi napolnile. Dostava živil in goriva se izboljšuje in v naslednjih dneh napovedujejo normalizacijo stanja. Trenutno pa goriva še vedno primanjkuje in pred črpalkami se vijejo dolge kolone vozil. Drugod po državi pa so razmere normalne, je še sporočil Bertalanič.