c S

Tožilstvo v zadevi Patria predlaga dodatno zaslišanje Jelušičeve

21.03.2011 11:46 Ljubljana, 21. marca (STA) - Tožilka Branka Zobec Hrastar je v sojenju v zadevi Patria predlagala dodatno zaslišanje obrambne ministrice Ljubice Jelušič, je pred današnjo sodno obravnavo v zadevi Patria povedal Luka Podjed, odvetnik nekdanjega obrambnega ministra Karla Erjavca. Podjed pričakuje, da sodišče temu dokaznemu predlogu ne bo ugodilo.

Na Okrajnem sodišču v Ljubljani se nadaljuje sojenje Erjavcu in nekdanjemu načelniku Generalštaba Slovenske vojske Albinu Gutmanu v zadevi Patria. Na današnji obravnavi bodo po napovedih Podjeda do konca prebrali listinske dokaze.

Poleg tega bo sodišče moralo odločiti o dokaznem predlogu, ki ga je na prejšnji obravnavi podalo tožilstvo, in sicer o dodatnih zaslišanjih, med drugim obrambne ministrice Jelušičeve. Podjed pričakuje, da bo sodišče predlog zavrglo in da bodo na naslednji glavni obravnavi, ki bo 30. marca, že prebrali tudi zaključne govore.

Tudi Erjavec pričakuje, da bo sodnik čim prej izrekel sodbo, "ki pa bo oprostilna, glede na to, da sem prepričan, da sem nedolžen". Kot je pred obravnavo še povedal Erjavec, mu je kot nedolžnemu kar naporno hoditi vsak teden na sodišče. Sojenje še traja, ker morajo prebrati še kar veliko dokumentov, ki pa so po oceni nekdanjega obrambnega ministra "prazna slama".

Tožilstvo Erjavcu in Gutmanu očita nevestno delo v službi pri nakupu finskih oklepnikov, saj naj bi povzročila vsaj za 16,8 milijona evrov škode, zlasti z naročilom 25 neopremljenih osemkolesnih oklepnikov. Poleg tega jima tožilstvo očita, da sta od sprva načrtovanih 70 patrij, opremljenih s 30-milimetrskim topom, naročila le šest takšnih patrij. V obrambi očitke tožilstva ves čas zavračajo, saj škoda po njihovem mnenju ni nastala.