c S

Finančni ministri EU o mehanizmih za zaščito evra

21.03.2011 07:53 Bruselj, 21. marca (STA) - Finančni ministri EU se bodo danes v Bruslju sestali na dveh izrednih sestankih, da bi pred vrhom EU konec tedna dorekli podrobnosti o krepitvi začasnega mehanizma za zagotavljanje stabilnosti evra in o vzpostavitvi stalnega kriznega mehanizma, ki bo sredi leta 2013 nasledil začasnega. Zasedanj se bo udeležil tudi slovenski minister Franc Križanič.

Najprej se bodo srečali finančni ministri držav v območju evra, ki bodo razpravljali v glavnem o podrobnostih krepitve začasnega mehanizma za zaščito evra (EFSF), potem ko je že bil dosežen dogovor, da se bo efektivna zmožnost tega mehanizma povečala z 250 na 440 milijard evrov.

Nato pa bo še medvladni sestanek, odprt za vse finančne ministre, ki bo posvečen vzpostavljanju evropskega mehanizma za stabilnost (ESM) oziroma stalnega kriznega mehanizma. Efektivna zmožnost tega mehanizma, ki naj bi bil mednarodna organizacija, bo 500 milijard evrov.

Ministri naj bi danes utrli pot za dokončen dogovor o krepitvi začasnega in vzpostavitvi stalnega mehanizma konec tedna na vrhu EU. Mehanizma sta del svežnja ukrepov za stabilnost evra, ki vključujejo še pakt za evro in šest predlogov za krepitev gospodarskega upravljanja.

Ministri se bodo sicer sestali ob stopnjevanju politične krize na Portugalskem, ker opozicija ne želi podpreti zadnjih v vrsti vladnih varčevalnih ukrepov. Že dlje časa se sicer ugiba, da bo država za Grčijo in Irsko tretja članica območja evra, ki bo zaprosila za finančno pomoč.