c S

Sunday Times Thalerja obtožuje koruptivnosti

21.03.2011 07:44 Bruselj, 20. marca (STA) - Britanski tednik Sunday Times evropskega poslanca iz Slovenije Zorana Thalerja (SD/S&D) obtožuje koruptivnosti. Novinarji časnika, ki so se predstavljali kot lobisti, so namreč Thalerju ponujali podkupnino, ta pa naj bi ponudbo sprejel. Thaler obtožbe zavrača in poudarja, da denarja nikoli ni nameraval sprejeti.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so se novinarji britanskega tednika Sunday Times predstavljali za lobiste ter nekaterim evropskim poslancem ponujali 100.000 evrov, če bi v Evropskem parlamentu predlagali določena dopolnila. Šlo naj bi za zakonodajo s področja bančništva. Trije poslanci naj bi ponudbo sprejeli.

Med njimi naj bi bil tudi nekdanji slovenski zunanji minister Zoran Thaler, ki pa obtožbe zanika. Kot je zapisal v sporočilu za javnost, je že od začetka "nespodobne ponudbe" novinarjev Sunday Timesa vedel, da gre za manipulacije, kompromitacije in diskreditacije evropskega poslanca. Po njegovem preverjanju se je namreč izkazalo, da podjetje in posamezniki, ki so se obrnili nanj, ne obstajajo.

Njegov motiv pa je bil preveriti, kdo je organizator poskusa napada nanj, trdi Thaler. V začetku marca se je po njegovih navedbah pokazalo, da je to Sunday Times ali nekdo za njim s svojo "undercover operacijo". Thaler ob tem poudarja, da nikoli ni vzel ponujenega denarja in ga tudi v prihodnje ni nameraval. "Prav tako nisem podpisal ponujene pogodbe o sodelovanju in izdal računa, kar so neprestano predlagali in zahtevali v zadnjih dveh mesecih," še trdi Thaler.

V SD od Thalerja pričakujejo, da bo čim prej verodostojno pojasnil ter tudi ovrgel navedbe časnika Sunday Times. "Če bi se izkazalo, da zapisi medija držijo, v SD pričakujemo, da bo Zoran Thaler sam povlekel ustrezne poteze in odstopil," so sporočili.

Poleg Thalerja naj bi sicer po navedbah Sunday Timesa ponudbo sprejela še avstrijski poslanec Ernst Strasser in poslanec iz Romunije Adrian Severin. Strasser je zaradi pritiskov javnosti že odstopil, čeprav tudi on zanika krivdo za prejemanje podkupnine. Po poročanju AFP je trdil, da je že od vsega začetka vedel, da ne gre za resnično ponudbo, a je hotel ugotoviti, kako se bo zadeva odvila, preden bi se obrnil na policijo.

Podpredsednica Evropskega parlamenta Diana Wallis je že napovedala preiskavo dogodka, še poroča AFP.